Kyllingkebab, kokosgrønt og nan

Du trenger ikke å ha havnet på dilla for å spise kebab. Fordelen med å sette kebab på middagsbordet istedenfor på vei hjem fra byen, er at du kanskje husker smaken. Slipper Tousand Island og kinakål, om du da ikke veldig gjerne vil ha. Og kåpa er sannsynligvis like rein etterpå. Kanskje..

Det trenger heller ikke ta så veldig lang tid, eller være så veldig vanskelig. Du finner alskens halvfabrikata for det meste. Men smaken du får av å mikse og prøve litt selv er vel verdt det, og vel så det. 

Kebab er strengt tatt slett ikke indisk mat. Snarere tyrkisk. Og betyr grillet kjøtt.  De tyrkiske krigerne skal ha grillet sitt lamme- eller fårekjøtt på sverdene sine. Rett på bålet. Enkel og grei mat på farten.
I dag får vi som oftest okse når vi kjøper kebab. Håper det er okse i alle fall.. 
Men jeg bruker da kylling. Og litt indisk inspirasjon og tilbehør. En lokal miks der altså. Men spis nå gjerne med bulgur til, om du vil nærme deg originalen litt mer. Eller pita og salat om du heller vil friske opp siste bytur. 

Kyllingkebab
400 g kyllingkjøttdeig eller 4 kyllingfilet
1 løk om du bruker kyllingkjøttdeig 
1 ts salt
1/2 ts garam masala
2 hvitløksbåter
1 ss frisk ingefær
2 friske chili
1/2 ts gurkemeie
1 ss revet kokos
Evnt olivenolje
Koriander/bladpersille 

Du velger selv om du vil bruke kyllingkjøttdeig eller kyllingfilet.
Bland sammen krydderene med litt olje om du bruker filet. Om det er kjøttdeig elter du krydderene godt inn sammen med finhakket løk. La stå og trekke i en halvtimes tid. 

Koriander er vel den mest vanlige krydderurten her. Jeg er veldig glad i koriander, og har av og til tørket koriander i krydderblandingen i mangel på friske urter. Men jeg har også brukt bladpersille fra innvandrerbutikken isteden for koriander og synes det gir både fin farge og smak. 

Når smakene har fått sette seg har du kyllingen på grillspyd. Eller form lange kaker av kyllingkjøttdeigen , med eller uten spyd. Kyllingbitene kan selvsagt også stekes akkurat som de er uten spyd, men det er alltid stas når mor disker opp med mat på spyd av en eller annen grunn. Og litt mer som de gamle krigerne... Bare fredligere. Ingen drept eller skadet under bespisning her. 

Om du som meg har barn som foretrekker litt mindre krydder enn deg, skiller jeg greit ut bitene på ulike spyd, og alle blir glad og mett. 

Til indisk mat er det ofte en del smaker. Nesten så det slår hverandre i hjel. Eller helst utfyller. En blomkålvariant med kokos passer fint til dette.  Kokosmelka både mildner litt, og komplementerer. Samtidig som den lager litt saus og røre rundt kebaben.

Blomkål i curry og kokos
1 blomkål
1 pose erter
1 boks kokosmelk
2 ss grønn curry paste, gjerne indisk 
3 hvitløksfedd 
1 frisk chilli
1 cm frisk ingefær 
Koriander eller bladpersille

Her er det bare å ha olje og curry paste i panna. La den frese av en 30 sekunder før du har i hvitløk, chilli og ingefær. Sleng i blomkålbuketter og hell over kokosmelk. Det får putre til blomkålen er ferdig. Rør litt rundt så ingenting brenner seg. På slutten har du i erter. Ha over noen friske urter til servering. 

Denne kan forsåvidt spises som en vegetarrett alene også. Ha i så tilfelle i kikkerter, røde linser eller bondebønner. Det er å finne ferdig utvannet på bokser. Bare skyll av. 
Raita, youghurtdressing hører med til insisk mat. Det mildner alle krydderene, og skaper balanse. 

Raita
1/2 beger matyoughurt, tyrkisk eller gresk youghurt
1 agurk
1 ss frisk mynte, eller myntegele
1/2 ts salt
1 ts sukker
Pepper 

Bruk den youghurten du har. Om du bruker vanlig youghurt naturell må du la den renne av seg gjennom ett kaffefilter først. Du vil ha en litt tykk youghurt. 

Agurken river jeg med rivjern. Bruk ett døslag for å presse ut mest mulig vann av agurken. Bland den, salt og sukker i youghurten. Ha i mynte om du har, og smak til med pepper. Uten mynte er det vel strengt tatt ikke raita. Men så mye som såkalt indisk, thai eller hva det måtte være av halvfabrikata, er tilpasset norske ganer. Må vi jo få tilpasse litt til egen gane når vi gjør det selv også. Eller til kjøleskap og skuffer om du vil. Litt mynte frisker i fall opp. 

Også nan brød. Jeg kan drømme om varme nan brød. Eller ris.. 
Du kan selvsagt kjøpe nanbrød, men vil du bake selv har jeg to oppskrifter jeg har brukt. Litt ettersom om jeg har hatt melk, eller ikke i kjøleskapet. Begge er gode. Det blir tross alt nybakt! Men barna foretrekker kanskje den med melk ørlite over den andre. Her er smak og behag. 

Steinovn har jeg heller ikke. Men bruker stekeovnen. 
Du må ikke ha i krydder, men det gir litt mer smak på brødet. Litt mindre krydder gjør brødene kanskje litt mer allround. Litt mer og de er plutselig uspiselig! Det kan jo være greit å huske at krydder som har en tendens til å ha blitt stående i skapet en stund mister en del smak. Mens den nye krydderboksen du rev med deg fra tyrkeren på hjørnet river litt mer.. 

De brødene som er til overs hiver jeg i fryseren. Og tiner i ovn neste gang jeg vil ha nanbrød til maten. Nesten som ferskt. 

Nan med melk og youghurt 
2 dl melk
2 ss sukker
25 g gjær
1 ts salt
2 ts bakepulver 
4 ss olivenolje 
3 dl matyoughurt 
600 g hvetemel
1/2-1 ss garam masala, kummin eller koriander

Lunk melken så den er fingervarm. Ha i sukker. Om du vil bruke fersk gjær smuldrer du i det, og lar melka stå 15 minutter. Bruker du tørrgjær blandes denne med melet. Og du slipper å vente. 

Ha mel, salt, bakepulver, eventuelt tørrgjær, olje, krydder og youghurt i en bolle. Bland inn melka.  La det heve en times tid ett lunt sted. 

Varm ovnen til 250 grader.

Del deigen i 6-8 biter. Lag flate leiver du har på varme stekebrett. 

Stekes 2-4 minutter midt i ovnen. Snu dem gjerne en gang underveis. Ikke gå fra, men pass på at det ikke brenner seg. 

Nan uten melk, med youghurt 
500 g hvetemel
1,5 ts bakepulver
1 ts salt
1 ss sukker
0,5 pk tørrgjær
3 dl youghurt naturell
4 ss olje
1 egg
1/2-1 ss garam masala, kummin eller koriander 

Bland mel, bakepulver, salt og sukker i en bolle. Pisk egget, og ha dette i sammen med olje og youghurt. Elt til deigen er glatt. Ha i litt mer mel eller youghurt etter behov. Hev til dobbel størrelse. 

Varm ovnen til 250 grader og sett på grillelementet.

Del deigen i åtte, og lag flate leiver du har på varme stekebrett. Stek øverst i ovnen i 3-8 minutter. Her gjelder det bare å følge med.. 

Verre var det ikke. 
God middag!

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør