Asiatiske blåskjell og reker - helt uten kokos

Dattera i huset ønsket seg nudler til middag, og det vi hadde var en liten rest av en mer italiensk inspirert fiskesuppe... Ikke nok til to, og absolutt ikke på ønskelista. En tur innom sentrums eneste ferskvaredisk, egentlig for å levere tilbake, altså bytte, noe pålegg. Som nok hadde ligger litt lenge framme før salget. Resulterte i ferskt pålegg til skiva. Og ferske blåskjell. Som jo slettes ikke er så dyr mat egentlig. Men veldig godt. Og  så var det blåskjellsesong da. Og mor kunne egentlig godt spise asiatisk mat og chili også. Gode råd trenger ikke være dyre, og ikke er jeg spesielt glad i å kaste fullt brukbar mat. Så løsningen ble asiatiske nudelsuppe, helt uten kokos. Med masse smak..

Du trenger selvsagt ikke ha en buljongbaseret suppe gjemt bak melkekartongen. Du bruker fisk- eller kyllingbuljong. Men skulle du slumpe til å ha kan restematen bli som ny, og mye festligere enn- ja restemat...

Til to omtrent...
Buljong
1/2 liter fiske- eller kyllingbuljong
1/4 blomkål
1/2 pak choi
2 nøster eggenudler
1 lime

Pure
1/2 cm frisk ingefær
1 fedd hvitløk
1 stilk med sitrongress
1 rød chilli
Bladpersille eller koriander
1/2 ss flytende honning
1/2 ss asiatisk fiskesaus
1/2 ss soya saus
1 ss olje, gjerne sesam

Blåskjell
Reker eller scampi
Mer flytendene honning
Kok opp buljongen i en stor kjele. Vask og rens alle blåskjellene, og damp dem i buljongen. Om du da ikke bruker ferdig rensede. Det er fullt lov. Ta da å gå rett til koking av grønnsaker og nudler. Bare gjør i stand litt krydderpure først.. 

Skrell ingefær og hvitløk. Skjær bort de ytterste bladene på sitrongresset. Ha sammen med chilli, persille, fiskesaus, soyasaus, honning og olje. Bruk stavmikser eller food processor og kjør det sammen til en pure, eller mos om du vil.  Jeg lover at det både lukter og smaker Asia!
Ha pureen i en bolle. Ett par spiseskjeer kan du godt ha rett i buljongen. 
Har du ferdig kokte og rensede reker og/eller blåskjell blander du det i mosen en liten stund.

Når blåskjellene er ferdig dampet og gaper mot deg, tar du dem ut. De som ikke åpner kjeften kaster du. 

Skjær pak choi og blomkål i strimler og biter. Jeg hadde også i litt fennikel og stangselleri fra suppa. Bruk av det du har. Ha grønnsakene og nudler ned i buljongen. Ha på lokk og la det koke. Bare noen minutter. Ikke finn på å overkoke!
Smak til buljongen/suppa med soyasaus og limesaft.

Varm olje i en stekepanne, eller grillpanne om du har . La den bli skikkelig varm. Stek skalldyrene så vidt. Ha over litt flytende honning. Jeg hadde blåskjell og reker. Du kan også bruke blekksprut eller kamskjell. 
Ha nudelsuppe og grønnsaker over i boller. Ha over skalldyr, og kanskje enda litt bladpersille eller koriander. Og en klatt av kryddermosen din om du liker det litt sterkt. 

Da er det bare å spise mens det fortsatt er varmt.


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør