Blåskjell i luksus

Nyåret er definitivt tiden for blåskjell. Og når blåskjellene er på sitt beste, hva kan da være bedre enn å bruke dem i en av de beste fiskegrytene jeg har smakt. Siden sist i alle fall.. 
Blåskjell er jo i grunnen veldig rask mat, og ofte damper jeg dem bare og har over noe fløte og spiser med spagetti til. Men det er jo lov å variere. 

Denne tar litt tid å lage. Og det er litt ut og inn med råvarene i panna. Men det er verdt hvert minutt!  Trøsten får være at du slipper å stå å røre. Still alarmen og heng klær til tørk, sjekk facebook eller noe.. 

Du trenger
4 tomater
2 løk
1/2 fennikel 

1 glass eplemost,eplejuice  eller hvitvin
6 cl rom eller pastis
3 hvitløksfedd
3 ss finhakket persille
3 dl fiskekraft
Salt
Pepper
Safrantråder

700 g hvit fisk
Skalldyr, her 1 kg blåskjell 

Fres tomater, finhakket løk og fennikel i 1/2 dl olivenolje. Bruk så stavmikseren og  lag en mos av det hele. 

Deretter blander du i alt unntatt fisk og skalldyr. Kok i 10 minutter.  Du har allerede nå en knallgod saus. 

Så har du i fisken. Det kan være breiflabb, kveite, torsk, pollock eller annen hvit fisk. La det trekke 5-10 minutter. Ta fiskebitene over i en ildfast form. Og ha blåskjellene i sausen. Gå over og vask alle skjellene på forhånd, så du er sikker på at de er levende. La skjellene trekke til de åpner seg. Ta ut av sausen. Om noen av skjellene ikke åpner seg, kaster du dem!

Om du vil bruke andre skalldyr som krabbe, blekksprut eller scampi har du det i sausen de siste 5 minuttene sammen med fisken. Før du altså tar alt sammen ut igjen.. Mye styr tenker du kanskje. Men du vil ikke koke fisk og skalldyr fullstendig tørre og seige.. Men du vil ha sjøsmaken inn i sausen.

La sausen koke inn enda 10 minutter. Hell over fisken, og ha i ovnen på 240 grader i 30 minutter. 
Jeg har en sånn panne med håndtak du kan ta av, og som dermed kan settes i ovnen. Så jeg legger bare fisken tilbake i sausen, og setter inn i ovnen. 

Ha blåskjellene over fiskegryta når den kommer rykende varm ut av ovnen. Eller gjør som meg, og la skjellene være med de siste minuttene for å få igjen varmen. Bare så vidt..

Skvis en halv sitron over, og ha litt mer hakket persille over.

Nyt!

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør