Pasta pronto!

Det er så lett å ty til enkel pasta og spagetti når det skal gå fort unna. 


Det finnes mye god pasta på markedet. Og mye dårlig. Og så er det egentlig så enkelt å lage selv! I utgangspunktet trenger du bare mel og vann. Men selv foretrekker jeg å ha i både litt olivenolje og egg.

Til hjemmelaget pastadeig trenger du
250-300 g fint hvetemel, gjerne av typen tipo 00
2 egg
3 eggeplommer 
Litt olivenolje
Litt salt
50 g durumhvete

Sånn basic. Her gjelder det å prøve seg fram. Bruk mer durum og mindre av den andre. Noen foretrekker å sløyfe olivenoljen. Eller bruke hele egg. Eggeplommene gir en fantastisk fin gyllen farge til deigen. Og siden vi spiser litt med øynene også synes jeg det gjør seg så godt- og lar heller ungene mikse seg en sorbet is med hvittene og bær til dessert .
Ha melet i en bolle, eller det heter seg vel på bordet. Lag en grop og ha i egg, olje og salt. Rør rundt, og tilsett melet gradvis. Det er viktig å ekte godt og lenge . I alle fall en ti minutter, før deigen pakkes i plast og får hvile en 40 minutter i kjøleskapet.

Bruk durumhvete når deigen kjevlest ut da enten i en pastamaskin om du har, eller med en kjevle . Skjær, kutt og form akkurat den pastaen du ønsker. 

Men ingen pasta uten saus! Eller er den fersk holder det kanskje med litt olje. Eller pesto.Men likevel. Ett par raske, enkle sauser med masse smak. 

Kald tomatsaus med artisjokkhjerter er fantastisk godt synes nå jeg. 
250 g tomater
1-2 fedd hvitløk
4 artisjokkhjerter i olje
Olivenolje
Urter, f.eks basilikum 
1 boks ansjos
Svarte oliven
Litt pepper
Sitron 

Kutt og bland tomater, artisjokkhjerter, knuste hvitløksfedd og olje i en bolle. Du kan godt herje litt og knuse tomatene for å sause det skikkelig sammen. Bruk henda. De kan vaskes! 
Ha i oliven og ansjos og urter og la det bare trekke noen minutter. Bruk de urtene du har. Både basilikum, koriander og timian funker. Fin måte å bruke resten fra kjøkkenvinduet.
Og slapp av.. Ansjosen fungerer mest som krydder. Jeg tror ikke du trenger å like ansjos en gang..
Bruk oliven med stein sånn at ikke all smak er presset ut av en eller annen maskin for at du skal tro det er enklere og bedre . Det er det ikke! 

Pasta skal alltid blandes i sausen sånn at den får trekke til seg godt med smak. Ikke ha olje i kokevannet i den tro at det gir smak og absorberes av pastaen. Ha heller olje over pastaen når den er ferdigkokt og avrent. Derfor blander du nå ferdigkokt pasta i, og la det stå noen minutter mens du dekker bordet eller noe. Nå trekker nemlig pastaen til seg av smakene. Skvis over litt sitron, og nykvernet pepper og spis! 
En annen favoritt er Jamie Olivers tomatsaus med tunfisk
1 boks tunfisk i olje
1-2 fedd hvitløk 
1-2 friske rød chili
1ss kapers
1 boks ansjos
1 bunt bladpersille
2 bokser hakkede tomater
Svarte oliven
Kanel
Sitron 

Ha oljen fra tunfisken i en panne. Ha i hvitløk, finhakket chili,kapers og ansjos og la det steke ett par minutter. Her har du også i bladpersille om du har. 

Ha i tunfisken og tomatene og la det putre mens spagettien koker. Smak til med kanel og skvis over frisk sitron. Ha i oliven. Og selvsagt spagettien slik at smakene får sette seg før det hele spises.
Kanel gjør at det både smaker og lukter fantastisk! At kanel kun passer på grøt er en gedigen misforståelse . Tro meg!

Vil du heller ha friske urter over enn i, ha over det. Og nyrevet parmesan.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør