Brandade - eller klippfiskmos om du vil

Ikke før bikker vi nyttår så skal liksom sommerferien planlegges. Blakk etter jula innser en kanskje at drømmeferien ikke blir i år heller.. Sola glimrer med sitt fravær store deler av dagen. Og bikiniformen holdes ved like av snømåking. Helt uten mål og mening siden den samme kroppen er pakker inn i lag på lag med ull. Men da kan jeg jo slenge sammen noe som bare roper ferie. Lettere solbrent. For ikke å snakke om varmende. 
Brandade finner vi i land som digger norsk klippfisk. Italia. Spania. Portugal. Ja, og Frankrike. Det kan være luftig pisket klippfisk med olivenolje som du har på brød.  Eller som en ganske skikkelig middag om du bruker potetmos som base. Og nei, jeg snakker ikke potetmos fra pose. Men likefullt fort. Enkelt. Og noe så innmari godt! 

Brandade for 2
200 g utvannet klippfisk
6 poteter
1,5 dl melk
3 fedd hvitløk 
0,5 dl olivenolje
1 neve bladpersille
Salt
Pepper

Klippfisken må vannes ut omtrent ett døgn. Les på pakka hva produsenten anvefaller. Ikke tull for mye med det! Det blir bare for salt, eller blast.. 

Du kan selvsagt bruke fersk torsk i disse torsketider. Vi snakker rett og slett om en fiskemos. Men brandade høres litt mer fristende ut. Enig? 

Ferdig utvannet fisk trekker du i hvitløksmelk. Jepp! Hvitløksmelk. Greit. Det høres ut som en skikkelig dårlig ide bestemor hadde mot forkjølelse. Men ha i den fisken og potetene som hun ville legge unna til middag, og du nærmer deg himmelen. Eller i alle fall noen stjerner i øya og rødmende kinn. Hvitløksmelk er mye bedre i middagen. Og hjelper den mot forkjølelse er vel det ren bonus. Fisken  er ferdig trukket når den begynner å flake seg. 

Kok potetene i usaltet vann! Fisken er salt nok, og du vil heller smake til senere. Deler du potetene i mindre biter, kutter du koketiden, og da er det fort gjort. Mos dem med en potetmoser, og ha i litt av hvitløksmelka fra fisken. Spe med olivenolje. Du kan godt bruke den gode, gamle miksmasteren om du eier noe sånt. Så får du inn masse luft med fluffy resultat.

Helt, helt til slutt rører du inn klippfisk. Noe av hvitløken fra melka som har ligget og blitt skikkelig mør. Og persille da. Lett hakket. 

Noen minutter under grillen i en eller to ildfaste former, og du får en fin, sprø og herlig stekeskorpe. 

Om du vil pynter du med noen svarte oliven og rømme også.

Spis som det er. Med brød. Uten brød. Med litt flere småretter. Bare nyt det! 


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør