Sommersyltetøy med jordbær og rabarbra

Det var en sånn sommer. En sommer som ikke ble helt sommer. Altså sommeren kom i april og ble etterfulgt av vinter i mai. Og bæra skjønte ikke bæret og visna hen på en måte. Litt i takt med en haltende meg, men bærtur eller ei.. Det føltes helt feil ikke å ha spist lokale jordbær i løpet av hele sommeren. Sånt gjør en bare koste hva det koste vil. 
Sammen med ei til hadde jeg tatt beina fatt til vakre Reindalsseter. Når høsten hadde tatt over for vinteren og bakken var bar. Til seters for frisk luft og rømme.

Lite ante jeg om ett senere slipptak på våt sten. Viftet bort det og da, før sannheten seg sakte inn om morgenen . For hånda så ikke helt bra ut. Kjentes verre. Og var den ikke litt skeiv? I alle fall ubrukelig.

Jeg ble bandasjert opp og kledd på av hyggelige hyttevakter som ønsket god tur og ba oss sende røyksignaler om vi trengte hjelp på vei ned. Spis litt jordbær nede i bygda sa de.. Vi var tross alt i joedbærland. Og jeg tenkte at sesongen var på hell og at jeg kanskje ikke burde spise noe som helst. Og den lange veien til fots og i bil hjem. 

Og det var ikke ett bær å oppdrive. Første sommer uten lokale bær. Det ble en innbitt softis før legevakten og konstatert brudd. Skulle droppa isen, men tror ikke deg var den som sendte meg hjem. 

Uansett, av bedre ferieminner er mange tredd på ett strå. Og sågar kokt opp. Med rabarbra for eksempel. Mer ureist mat får du ikke.
Jordbær-og rabarbrasyltetøy 
1 kurv jordbær
500 g rabarbra
1 vaniljestang
350-500g sukker

Dette er syltetøy til hele familien. Søtt og syndig. Litt surt fra rabarbraen. Søte jordbær. Og ekte vanilje.Helt nydelig. 

Vask bærene og del i to eller fire. Rens rabarbraen. Trekk av skallet fra stilkene, eller bruk en potetskreller til dette. Skjør i cirka 2cm tykke skiver.

Legg lagvis rabarbra, jordbær og sukker i en kjele. Juster sukkermengden etter hva du liker. 500g er en vanlig pekepinn. Selv foretrekker jeg å bruke mindre. Splitt opp vaniljestangen så frøene frigjøres. Legg den mellom lagene i kjelen. 

Dette er så deilig. Nå kan den bare få stå helt i ro en times tid. Safta vil begynne å safte seg uten at du gjør en ting. Ingen varme. Ingen røring. Ingenting! Og dermed får du også ett syltetøy med masse masse bær, og da faktisk grønnsaker siden rabarbraen egentlig hører hjemme i den familien. Men tenk nå ikke veldig på det. 

Etter en times tid må du koke opp syltetøyet likevel, men da altså i egen saft. Skru ned varmen, og la deg småkoke til jordbær og rabarbra er møre. Rør litt inne i mellom så det ikke brenner seg i bunn.

Skum av, og ta ut vaniljestangen. Ha på rene, varme glass som du skrur igjen med det samme. Da holder det seg lenger. Om ikke alt forsvinner på brødskiver, vafler, i kaker, på youghurt, eller is med en gang da..

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør