Grillede grønnsaker med halloumiost

Nordmenn er noe for seg selv. Så fort kalenderen forteller om sol og varme, stikkes hodene ut fra veloppussede hjem og vi skal nyte verden ute. Uavhengig av om det er faktisk samscar mellom teori og virkelighet. 
Sånn har det seg at jeg har våknet med nesetippen stikkende opp som en snorkel godt innpakket i en sovepose som fungerte heller dårlig som våtdrakt. Gjerne mens venninna mi lå ganske fornøyd å fløt på en vannmadrass rett ved siden av. Med vaffelmønster på rompa og posen full av våte klær gjaldt det bare å finne nærmeste tørkerom, og deretter varme ved første og beste bål der noen serverte havrevelling. Men var vi på teltleir, så var vi på teltleir. Kalenderen fortalte om juni eller juli. Og vi var  ute. Hele uka til endes.

Av samme grunn har jeg inntatt årets første utepils innpakket i pledd og med lue. Og grillet ute utstyrt med paraply. Jeg har kjent på påstanden om at det ikke finnes dårlig vær, kun dårlige klær, mens jeg har ventet på den ene båtavgangen til fastlandet etter sommeravslutning og våt grillmoro under en dryppende presenning. Og kan i alle fall slå fast at det finnes en del våte klær og at de da endrer litt av sitt brukersnitt.

Noe av det som ikke endrer seg like mye er likevel behovet for å ha litt tilbehør til pølsene, eller hva det nå er som grilles. Gjerne i sol. Men også i regn. Så jeg drister meg på en slags gjentagelse. Grønnsaker på grill.
Grønnsaker etter valg, f.eks.:
1 aubergine
1 squash
2 søte paprika
En bunt brekkbønner

Valnøtter
2 ss olivenolje
saften av 1/2 sitron eller lime
malt spisskummin
Havsalt
1/2 pakke halloumiost, feta eller chevre i skiver

Skjær grønnsakene i skiver. Bruker du aubergin må du huske å salte denne, og la saltet trekke ut bitterstoffene en 30 minutter, før du skyller av og tørker auberginskivene.

Skal du steke i ovnen skrur du på grillelementet på full guffe. Ha grønnsakene på ett stekebrett eller i en ildfast form. Ha over litt olje, sitron, kummin og salt. Sett i ovnen, og stek noen minutter på hver side. Når de begynner å bli gylne, tas de ut. Ha over ost, og gjerne noen valnøtter. Litt flytende honning over er også veldig godt. Sett formen inn i ovnen igjen, og la den stå til osten er smeltet, myk og gyllen.
Eller, du kan gjøre dette på grill. Stek da over på akkurat samme måte. Men pensle en blanding av olje, sitron, kummin og salt på hver skive. Begge sider. Vend litt på grønnsakene underveis. Og når de begynner å bli gylne og fine legger du på en liten skive ost, og en valnøtt eller to.. Du kan legge over ett lite stykke aliminiumsfolie for å lede varmen tilbake, og smelte osten. Men ikke la det bli så tett at grønnsakene bare begynner å svette og blir bløte.
Det er også mulig å ta skiver av aubergine, paprika og squash av grillen når de er ferdige. Passe gylne og myke. Ta en stav med fetaost, eller litt chevre og lage en grønnsaksrull med ost av dette. For de som heller vil ha gulost kan jo det pakkes inn på samme måte. Litt enkelt tilbehør eller tapas.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør