Litt enkel sushi for hjemmebruk

Jeg trodde vi kom til å se Mona Lisa og deretter flykte nærmest som han som stjal maleriet i 1911, og gjorde det virkelig berømt. Men der tok jeg feil. Etter nærmest feilfri navigering fram til mesterverket i Louvre, ville barna se mer! Mye mer! 
Først og fremst Athene, men også mange andre kunstverk de hadde lest og viste befant seg i dette gedigne og fantastiske museet midt i Paris. 

Vi hilste ærbødigist på Mona Lisa, og oppnådde leiekontrakt. Og hadde deretter en hel dag på skattejakt mellom kunstverkene. Bare avbrutt av pustepausen og avkjøling ved fonten på plassen foran museet. 

En vet det når en møter skikkelig kunst! Og det er nok ikke uten grunn det finnes egne sushikokker. Hver bit er ett lite kunstverk i farger og smak. Perfekt balansert. Og en fryd for øyne og gane om det er godt utført. Dårlig sushi er rett og slett ikke noe særlig å trakte etter. Og da er det like greit å spise noe annet. 

Men med gode råvarer er det ikke noe i veien for å prøve selv. Med all respekt for sushikokkene. Dette er en enkel variant. Mest litt om enkle teknikker. Men akk, så godt. 

Ordet sushi betyr rett og slett ris marinert i eddik. Og det er i risen vi må ta utgangspunktet her.
Sushiris
Sushiris
Riseddik
Sukker
Salt

Du må bruke sushiris, og du må marinere risen. Selvsagt når du nå vet hva sushi betyr. Men la da jasminrisen hvile.

Det er ikke så vanskelig, og her gjelder det bare å følge anvisningen på pakken. Kort fortalt så skyller du risen godt i kaldt vann. Fem ganger heter det seg. Helt til vannet blir klart. Jeg bruker gjerne ett døslag tl dette. Deretter skal gjerne risen få ligge i vann en stund. Sett bare døslaget i en bolle med vann, og la stå i en 20 minutter. Deretter skyller du godt av risen under rennende vann igjen.

Kok så risen etter anvisning på pakken. Sushiris har vanligvis en koketid på cirka 10 minutter. La risen få hvile en 10-15 minutter under lokk før du marienerer med riseddik tilsatt sukker og salt.

Mengden av hver kommer selvsagt an på mengden med ris. Les på pakken. Bland riseddik med sukker og salt, og drypp dette over risen som du har over i en bolle. Ikke rør så hardt at risen går i stykker, men bland det forsiktig ned i. Risen skal bli kleberlig. La den så stå å marinere og avkjøle seg før bruk. Dekk til med ett klede eller plast. 

Så sushien. Og jeg må bare stresse det en gang til! Sjømaten må ha vært dypfryst i ett døgn, med mindre du bruker klar ferdig og vakuumpakket. Dette for å ta livet av bakterier som ellers kan gjøre deg syk!  

Se der er vi klare.
Nigri
Nigri er de bitene som består av ris med gjerne en fiskebit på toppen.
Når risen er romtemperert er den klar til bruk. Ha en bolle med litt lunkent vann og noen dråper riseddik klar, så du kan skylle av fingrene underveis her.

Form en liten avlang basketball av risen, eller bruk en av disse nigri formene du får kjøpt for å forme risen. Du kan godt legge fiskebiten i bunnen av formen, før du har over ris. Eller egg over en bit sjømat i 2.3mm tykke skiver etterpå, og trykk den lett på plass.. Det kan være laks, kamskjell, kveite, torsk, reker, litt ettersom hva du har, liker og tør!
Vi serverer gjerne nigri med fisken liggende på toppen. Japanerene vil snu biten når de dypper den i soya slik at det er fisken, ikke risen som tilsettes litt smak her. Risen vil fort falle fra hverandre om du tilsetter enda mer væske, så det gir jo i grunnen mening.

I tillegg er det sånn at vi her på nordkalotten gjerne putter wasabi i soyaen. Det ville heller aldri en japaner gjort. Wasabien serveres ved siden av siden ikke alle liker den sterke smaken, og du kan få tilsette litt etter smak og behov. Løft heller litt på fiskebiten på nigrien, og smør ett tynt lag wasabi, wasabimajones eller chilimajones på fisken. Legg tilbake på risen. Og der har du smakene samlet, som en nesten ekte japaner. Men sikkert bare nesten.
 Ha ellers syltet ingefær ved siden av.
Maki
Maki er når du ruller sjømat inn i ris og noriark.
Finn fram en bambusmatte. Kle den med noe plastfolie. Dette er både av hygeniske årsaker, og gjør det egentlig litt lettere også.
Legg et noriark på matta. Noriark er ett ark laget av sjøtang. Ha ett tynt lag med sushiris på, men ikke helt ut i kantene. Så legger du på sjømat og grønnsaker etter smak og behov. Igjen, du kan bruke laks, reker, ål, hummer, blekksprut, kreps, kveite, fersk tunfisk, torsk eller kamskjell. Det er veldig vanlig å bruke avocado, men prøv også med mango eller eple. Det er kjempegodt! Slangeagurk er også en vanlig grønnsak å bruke i makien.

Du kan ha hele biter av sjømat. Eller du kan kutte i mindre biter og marinere med soyasaus, chili, ingefær  og hvitløk for eksempel. Her er det rom for variasjon.
Ha på en stripe med wasabi, wasabimajones eller chilimajones for ekstra smak. Dette lager du lett ved å blande litt wasabi eller chili i majones. Smak til så du får en styrke du liker.
Ved bruk av ren wasabi vil du ofte oppleve at styrken nærmest spretter ut av nesa på deg. Men du vil heller at den setter en spiss på maten og setter seg i gane og hals. Derfor kan du godt blande litt ut, og stryke ett tynt lag på fisken. Synes du wasabi er alt for sterkt, kan du forsøke frisk pepperrot..
 Rull sammen til en fast rull ved hjelp av bambusmatten. Hver rull deles deretter opp i cirka 8 maki biter.
Om de ikke skal spises umiddelbart, oppbevares de i kjøleskapet, og tas ut en 30 minutter før servering.

Urmaki
Urmaki er når risen ligger ytters, og noriarket og sjømaten ligger rullet inn inne i. Gjerne med ett lett strøssel av sesamfrø eller rogn utenpå.
Jeg skal ikke skryte på meg å være noen ekspert på området her. Men du deler da noriakret i to. Bruk en saks. Legg arket med den ruglete siden opp på bambusmatten. Ha på sushiris på samme måte som når du lager maki. Snu arket så risen ligger ned mot plastfolien du har over bambusmatten.

Legg på fyllet du vil bruke. Rull sammen til en fast rull, og dryss over noen sesamfrø. Ha hele rullen i kjøleskap til rett før servering. Da deler du hver rull i cirka 8 biter.
 Server sushi med ekstra wasabi, syltet ingefær, wakame som er en sjøtangsalat, og soyasaus.
Ingefæren spises mellom bitene, ikke oppe på, og renser ganene slik at smaksløkene blir klare for flere og nye smaker i neste bit. Ikke svelg hele biten i en jafs, men tygg godt og kjenn på smaken. 20 ganger sier japanerenk. Som med all asiatisk mat, skal smakene balansere. Mellom søtt, salt, surt, bittert og umani. Umani er ett japansk ord for "god smak", og er rett og slett den femte smaken i det asiaktiske kjøkken.

Ellers er det viktig at du kun bruker gode, ferske råvarer når du lager sushi. Det er gøy å prøve. Øvelse gjør mester. Og hvorfor ikke ta det hele som ett litt utvidet selskap med venner, eller med barna, der alle får prøve å leke seg litt på kjøkkenet før en setter seg til bords. La smaken være i sentrum!

Synes du øvelsen med spisepinner er vanskelig, så kast dem! I Japan er sushi fingermat, og spises således med nettopp fingrene.

God helg!

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør