Ostekake med blåbær

Enig og tro til Dovre faller! Vel, vi vet det ikke alltid er helt sånn i politikken. Blåbær og gelatin er heller ikke godvenner, og krangler gjerne så gelatinen renner og blåbæra vender ryggen til. Ikke er jeg og gelatin spesielt gode venner heller. I perioder knapt på talefot. Rene trekantdrama! 
Og denne kaka falt da sammen for meg ett par ganger også før jeg fikk det til. På alle gode ting er tre forsøket satt det, og kaka sto. Smaken sto seg derimot hver gang. Og ingen kake har noensinne gått til spille. Og når grunnloven får ny språkdrakt, 200 år etter opprinnelsen, gjentas også kaka i rødt, hvitt og blått med en del hurrarop og spenning mot dagen, igjen..
(Ikke gi opp her, jeg skal avsløre trikset som egentlig bare er å lese oppskriften skikkelig...)

Vi feiret 200 år med egen grunnlov. Og sannelig er det ikke nøyaktig 150 år siden nasjonalsangen vår ble fremført offentlig for første gang også! Av Den Norske Studentersangforeningen, på flotte Eidsvoll. Vi feirer demokratiet.
Selvstendighet. Og kanskje at vi er så heldige å bo i ett land der vi kan feire med kake. Masse kake, is og pølser. Litt korps og litt mye bjørkepollen. For det hører liksom med. 

Selve dagen vil jeg gjerne starte med noe som gir litt mer drivstoff til barnetoget. Og selv om ost godt kan være en del av frokosten, skader det aldri med mer ost senere. For eksempel i ei kake. En etter-toget treff kake laget på forhånd og satt på siklenivå i kjøleskapet er bare hyggelig. 
Blåbærkake
2,5 dl kremfløte
1 pk Philadelphia ost original
2 pk blåbærgele, evnt en pk med sitron og en pk med blåbær
120 g melis
1 ts vaniljesukker
2,5 dl seterrømme
225g bisquitkjeks
100 g myk margarin eller smør
Blåbær

Først må du ta stilling til om du ønsker en hvit eller blå bunn. Går du for en lys variant begynner du med sitrongele. Vil du ha en mer lilla blåbærfarge på ostemassen gjør du klar en av de to pakkene med gele nå.  Kok geleen med halv mengde vann. Og sett til side for avkjøling.

Knus kjeksen, bland inn smeltet margarin eller smør. Dekk bunnen i en kakeform, 21 cm i diameter, med kjeks blandingen. 

Pisk kremfløte til den blir krem. Det kan være greit å følge med litt. Før du vet ordet av det har du smør. Sånn er det. 

Bland i osten, melis, seterrømme og vaniljesukker i kremen. Hell i kald gele og rør inn. 

Ha ostemassen over kjeksblandinga i kaleformen. Sett i kjøleskap. Noen timer der, og ostemassen stivner. 

Da er det på tide å koke opp den andre pakken med gele. Her er det blåbærgele som gjelder uansett. La den få avkjøle seg før du heller den over kaka slik at du får ett gelelokk på toppen. 

Du kan eventuelt ha over frosne bær på kaka før du heller over gele. Friske bær funker rett og slett ikke. Blåbær gjør rett og slett at geleen ikke stivner! (Der var hemmeligheten, eller det jeg ikke leste..)

Vil du ha friske bær pynter du med dette etter at geleen har stivnet. Eller bruk andre bær til pynt.

Kaka bør lages dagen før den skal serveres, og oppbevares i kjøleskapet.
Ha en strålende 17. Mai!! Hurra!

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør