Salma laks med eplechutney

Hva skal vi ha til middag? Det evige spørsmålet som ofte får ett litt halvveis svar.. Vi skal ha fisk, svarer du. Eller var det kylling på menyen i dag. 
Hadde du fått ett sånt svar når du gikk ut å spiste ville du sikkert snudd i døra og gått. For hva mer er det? Tilbehøret? Det som gir variasjonen? Det kan være grønnsaker, pasta, dressinger, sauser og kraft. Brød. Krydder. Og alskens oldemor..

Chutney er ett tilbehør. Inderene vil lage en frisk chutney til hvert måltid som ett tilbehør, eller pasta av rå ingredienser som skal tilføre måltidet noe. Det lages av det en har for hånden, og kan være syrlig, søt eller sterk.

Vi kjenner bedre en variant som minner en del om sylting, men da med litt mer krydder og snert. Vi rett og slett koker frukt, eddik og sukker av den frukten vi måtte ha for hånden eller ønsker, og hermetiserer dette på glass for lagring. 

Og da er det jo fint å kunne bruke dette også.
Salmalaks med eplechutney
800 g salmalaks
2 ss smør 
Salt
Pepper
1 beger creme fraische eller rømme
2-4 ss eple- eller mangochutney
Evnt litt karri
Gressløk

Skjær laksen i biter på rundt 100g. 
Salte og pepre litt, og stek i varm panne. Cirka ett minutt på hver side.

Rør chutney, og eventuelt litt karri, ut i creme fraische og hell over fisken. La det koke på lav varme en fem minutter. Dryss over litt gressløk. Eller andre urter. Både dill og koriander fungerer helt fint her. 
Spis det sammen med noen grønne grønnsaker og pasta eller ris. Eple i salaten er godt det også. Eller ha laksen i en lefse eller lompe og spis som en wraps. For eksempel. 

Chutneydressingen egner seg dessuten også godt til fiskekaker, kyllingburgere eller grillet kylling og kyllingfileter. Ellers servert på akkurat samme måte. Eller kanskje i ett pitabrød.
Jeg har altså brukt eplechutney. Det er noe jeg koker i hop hver høst når de norske eplene er på sitt beste. Om du ikke har, vil lage, eller venter på høsten, er mangochutney helt utmerket å bruke. 

Om du vil koke tar jeg med oppskriften her, og kommer helt sikkert til å gjenta meg selv til høsten når jeg er i gang med nye forsyninger. 

Eplechutney
1 kg epler
500 g løk
1 ts salt
2 1/2 dl klar 7% eddik
1 frisk rød chilli
1 ts malt ingefær
350 g sukker
2 ss hakket frisk mynte
Skrell og rens eplene for kjernehus og skall. Del i båter. Rens og hakk løken. Kok løken mør i  halvparten av eddiken.

Rens og hakk chili. Rør eplebåter, ingefær og chili i sammen med løken. Ha i resten av eddiken. Kok under lokk til eplene er møre. Rør litt av og til. 

Rør i sukker. Kok videre til chutneyen blir fyldig. Ha i mynte om du ønsker å bruke det. Og ha over på rene, sterile glass med lokk. 

Dette gir deg cirka 5 dl chutney til bruk utover vinteren. 

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør