Ovnsbakt rabarbrasyltetøy med klumper

Sånn litt foran i køa gjennom tollen sto en mann med kofferten full av epler. Tollerne sto sirlig å delte hvert eneste eple i to for å sjekke innholdet. Og der og da skjønner du at i enkelte land kan det være greit å ha innmari god tid skal du rekke flyet. Noe jeg sjelden har..

Jeg vet ikke om de fant noe. Og det var vel neppe eplekjernen de lette etter. Men det var en gang på 1700-tallet at smugling av rabarbra gav dødsstraff. I alle fall om du ble tatt av den russiske tsar.
Rabarbraen, som faktisk er en grønnsak, ble brukt som medisinplante, og prisen var skyhøy.

Nå ser mange det nærmest som ugress. Jeg går på slang og håper på tilgivelse.

Rabarbra er liksom Nordens sitron eller lime. Kanskje grapefrukt også. Syrlig, Og det er det ikke mange av våre bær og grønnsaker som er om du tenker deg om. Så jeg som digger å ha over litt lime eller sitron i så mye av maten jeg lager, digger selvsagt rabarbra.
Det første jeg gjør er å drømme meg bort til komposthaugen på hytta. Der sto rabarbraen sammen med bringebærbusken og blomstret. Inntil vi plukket den. Spiste den akkurat som den var etter å ha knukket bladet som ble ofret til komposten, og trukket av lange trevler med skall mens vi akket oss litt over surheten vi bare elsket. Skar grimaser bare rabarbra kan framkalle. Eller sprang inn og fikk en kopp med sukker vi kunne dyppe rabarbraen i.  Slikke i oss så mye sukker vi nesten orket, og det kanskje midt i uka! Å herlighet. Nesten like syndig som ristet brød med sukker bare litt sunnere. Og vi bare digget det. Den korte sesongen rabarbraen har som er nå i mai. Før St.Hans må du ha plukket den, ellers blir den bare trevlete og seig. Herlig å surt og så uenderlig mye bedre enn "sure føtter" og "supersure frosker" og hva det heter alt sammen.
Egentlig har rabarbra godt av litt melk eller fløte til. Stenglene inneholder mye eplesyre (malonsyre) som kan gi nyrestein. Eller virke tvert om avførende 

Jeg velger å tro at så mye rabarbra rekker jeg ikke få i meg i sesong. Deretter er det derfor på tide å lage noe av rabarbraen. Få den til å vare litt - og gjerne med litt mer stabilt blodsukker.

Da blir det i alle fall ett syltetøy. I sin enkleste form er oppskriften på det
Rabarbrasyltetøy
1/2 kg rabarbra
150 g sukker
1 kanelstang eller 1 ss vaniljesukker
(Evnt 1/2 dl vann- les om jordbær og rabarbrasyltetøyet kokt i egen saft)

Eller doble og tredoble det selvsagt. Bladene kaster du. De er faktisk litt giftige selv om rabrabraen ellers altså ble regnet som ren medisin. Rens og skjær av tuppene på rabarbraen. Del i små biter.
Ha vann, sukker og kanel i en kjele og kok opp. Sleng i rabarbrabitene og la det koke i 45-60 minutter. Jo lenger du lar det koke, jo tykkere blir syltetøyet.

Så er de lov å leke seg å prøve seg med litt ulike smaker. Jordbær er en innertier og gir både fin farge og god smak til syltetøyet. Kiwi, bringebær, blåbær og appelsin er andre bær og frukt som fint lar seg kombinere med rabarbra.

Noen vil søte rabarbraen og foretrekker å bruke halvpartten sukker av mengden på rabarbraen. Vanilje gir en fin søtlig smak. Du kan jo lage istand ditt eget vaniljesukker med å ha en vaniljestang i ett glass med sukker. Bruk dette sukkeret til denne type syltetøy for eksempel. Helt nydelig.
Kanel er klassisk følge. Og ingefær setter en ekstra liten snert på syltetøyet. Kanskje en litt mer voksen varient, men la ikke det stoppe deg.

Som følge til ost, på en god müsli, havregrøt, på iskrem, sammen med litt youghurt. Her kommer forslag på en variant av syltetøy der du lar rabarbraen bake i ovnen. De blir gode og myke, men detter ikke like mye fra hverandre. Tenk ellers på hva du liker å ha i. Årets variant på kjøkkenbenken her er smakssatt med appelsin, kanel og ingefær.
Rabarbrasyltetøy 
1/2 kg renset og kuttet rabarbra 
1 appelsin
6-7 ss brunt sukker
1 ss kanel
1 tommelspiss revet fersk ingefær
Evnt litt balsamico (jeg hadde i litt av en balsamico med vanilje)
Rens rabarbraen for blad og skjær av tuppene. Skrell av skallet. Jeg synes det er helt greit å bare dra av. Kanskje det er årevis med trening fra komposthaugen. Andre vil synes det er greit å bruke en potetskreller. Skyll av, og del i passe biter, ca 2-3 cm.

Ha rabarbraen i en ovnsfast form. Strø over sukker. Jeg har brukt brunt sukker, men du må gjerne bruke rafinert hvitt sukker. Riv litt ingefær over. Og strø over revet kanel. Riv skallet av en appelsin. Vask appelsinen godt først. Du vil kun bruke det oransje. Det hvite i skallet smaker bittert. Ha over appelsinskall, og press saften ut av appelsinen og bruk dette som væske. Altså ha appelsinsafta i formen også. Eller bruk vann om du heller vil.

Sett det hele i ovnen på 200 grader i cirka 30 minutter. 

Ha over på glass, og begynn å bruke av det. Det holder seg en ukes tid i kjøleskapet. Men ha det på mindre glass og frys ned så har du til senere.


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør