Langtekkelig svin - eller pulled pork for den moderne..

En mørk og stormfull natt våknet jeg av at gardina som sto og slo. Og slo. Irriterende lyd kan du si. Særlig midt i skjønnhetssøvnen. Så jeg strakte meg mot vindu for å rette litt på elendigheta. Og der møtte jeg ei hånd og holde i. Skriket satt kanskje langt inne all den tid hjernen min var mer innstilt på å rette på stoff, enn å hilse på hud. Men til slutt skreik jeg som en stukken gris! Eller burde i alle fall det. Skriket satt litt langt ned i halsen. Litt sånn halvkvalt. Og det var ikke høyt nok til at lyden nådde politistasjonen noen hundremeter borte. Men høyt nok til at noen føtter ble lagt på nakken og forsvant. Men jeg burde ha skreket som en stukken gris! Og deretter revet mannen i fillebiter!
Jeg har møtt griser, og veit de hyler mye høyere enn jeg gjorde. Men jeg var jo da heller ikke forberedt på tilskuere. Jeg har aldri vært til stede når noen har stukket grisen. Så egentlig er jeg litt usikker på lyden også. Men jeg antar det er ganske intenst og skingrende! Jeg vet jeg skrek veldig høyt og lenge, og ganske sikkert skingrende da jeg fikk tolv vepsestikk i hodet etter at ei venninne hadde tråkket i ett jordvepsebol. Mye høyere og lenger enn da jeg håndhilste i vinduet. Den vepsen skulle også vært filleristet og fått steke i eget fett, for resultatet var ei skikkelig febertung og vond uke hvor børstehårene slåss mellom klølindring og ren pining av undertegnede. 

Slike voldsepisoder får i grunnen likevel kun utløp verbalt. Men så finnes det mat som kombinerer gris, filleriving og grilles i eget fett. Det må jo være perfekt trøstemat. Eller bare god mat om du ikke har slike unnskyldninger. Årets snakkis og sommerens motemat. Pulled pork. Revet gris. Revet i fillebiter faktisk i ren mørhet! 

Det finnes en del halvstekte og ferdigmarinerte å få tak i. Eller du kan gjøre det selv. Vil du grille svinet gjelder det å holde kjøttet på siden av grillen der det ikke er for varmt. Ikke rett over direkte varme altså. Du må snu og vende litt på den  i løpet av timene på grill. Og bruker du gassgrill må du legge i litt folie med røykflis for å få den litt røkte smaken. En litt enklere husmorvariant er å bruke stekeovnen.
Pulled pork
1 - 1/2 kg svinenakke, benfri variant
2 ts røkt paprikapulver
1/2 ts chili
2 ts brunt sukker
1,5 ts salt
1 ts spisskummin
1/4 ts kajennepepper
3 fedd finhakket hvitløk
3dl eplemost

Du trenger en kjele, gjerne med lokk, som tåler varmen fra stekeovnen, eller en ildfast form. Kjøttet bruner du raskt i panne på alle sider. Bland krydderene, og gni kjøttet godt inn. La det gjerne stå over natta og sette smak. Eplemost heller du over før kjøttet skal i ovnen. Jeg vet at noen også vil ha med en slant whiskey. 

Ha på lokk, eller dekk med aliminiumsfolie og sett inn i ovnen på 110 grader. Kjøttet er ferdig når kjernetemperaturen er 86-94 grader litt ettersom hvor godt stekt du vil ha det. Det er jo greit å vite at stekeprosessen fortsetter også etter at du tar kjøttet ut av ovnen. Ta det heller derfor litt før, enn etter. La steketermometeret stå i, og se at kjernetemperaturen fortsetter å stige mens kjøttet ligger å hviler. I ovnen tar stekinga 5-6 timer, alt ettersom hvor stort kjøttstykket ditt er. Samme tid må du beregne på grill. Du kan jo også reduserer steketiden litt ved å stille ovnen til 125 grader. Eller forlenge ved å steke kun på 80 grader.

For å kalle det langtidsstekt vil jeg nok ikke øke temperaturen for mye, men heller være litt tålmodig. Du får ett supersaftig kjøtt der smakene virkelig får tid til å sette seg på denne måten, så det er vel verdt ventetiden. Det gjelder å begynne i god tid. Rett etter lunch når plenraking, bading og de neste fem kapitlene i sommerens bok står på planen. 

La kjøttet hvile en 20 minutter før du begynner å dra det fra hverandre med en gaffel eller to. Eller bruk fingrene! Men husk at dette fortsatt er varmmat! Tenk så deilig å la knivene få hvile litt! Slipp løs ungene og la dem rive i vei! Klin umulig å skjære seg her. Skikkelig mørt kjøtt som bare er å dra i biter. Få ut aggresjon! 

I mens saften får sette seg litt, og kjøttet mørner, lager du BBQ saus.
BBQ-saus
Stekesjy fra svinenakken
1 boks hermetiske tomater
2 ts dijonsennep
1 ss hvitvins- eller eplecidereddik
Litt sukker og salt etter smak
Noen flak med chili om du ønsker litt sterkere smak

Sil av stekesjyen. Ha i en boks med tomater. Ta gjerne å kjør dem med stavmikseren for en litt jevnere konsistens. Ha i sennep og eddik, og la sausen koke inn, cirka 20 minutter. Altså så lenge som kjøttet hviler middag. Smak til med litt sukker og salt. Og eventuelt chili. 

Så var det grønnsakene. Og her er det veldig vanlig med en coleslaw. En kald kålsalat.
Coleslaw
Ca 250 g finsnittet hodekål
1-2 revne gulrøtter
1 syrlig eple
Litt salt
1 dl majones
1/2 dl creme fraîsche
2-3 ss sitronsaft
1ss worchestershiresauce eller HP saus
Sukker og salt etter smak

Coleslaw gjør du i stand akkurat når du vil, og gjerne på forhånd. Snitt hodekål og gulrøtter. Ha i for ekesempel ett døslag, og ha over litt salt. La det stå en times tid. Du vil oppdage at kålen blir myk på denne tiden. Skyll av saltet med kaldt vann, og la de tørke og renne av litt på ett rent kjøkkenhåndkle eller litt tørkepapir. Det kalde vannet gjør at grønnsakene beholder friskheten.

Bland sammen dressingen av majones, creme frâische og sitronsaft. Smak til med salt, sukker og saus. Ha i grønnsakene og ett eple du kutter i staver. Det gir en ganske frisk smak. Du kan selvsagt også bruke syrlige agurker her. Eller litt kapers. Det finnes mange varianter. Om du vil kan du jo for eksempel lage en slaw med brokkoli istedenfor kål. Eller blomkål.

Disse tre tingene, kjøtt, grønt og saus, vil vi så pakke litt sammen i ett brød. Pitabrød, brødskive, eller det alltid populære hamburgerbrød. Og vil du bake selv får du en oppskrift her.
Hamburgerbrød
500 g hvetmel
250 g kokte og lukne poteter,  most til mos
1 pk tørrgjær
1 ts salt
150 g smeltet smør
1 egg
1 ss honning
2dl melk

Skrell og del potetene i biter. Da er de raske å koke. Poteter gir en skikkelig god og saftig deig, og jeg har tidligere skrevet om pizza med potet både i deigen og som topping. Absolutt en god bakeingrediens! Har du ikke forsøkt det, vil jeg absolutt anbefale ett forsøk!

Mos potetene til en fin mos. Visp sammen mel, poteter, gjær og salt. Bland i smør, egg, honning og melk. Deigen blir litt klissete. Elt godt, og bruk gjerne en kjøkkenmaskin i 10-15 minutter så deigen blir skikkelig satt.

Dekk til, og hev til dobbel størrelse. Ha deigen ut på ett melet bakebord, og elt den litt sammen. Del deigen i 12-15 like store emner, og rull hvert emne sammen som ei bolle. Ha de runde bollene på ett bakebrett før du trykker dem ned med håndflata.

Dekk til bakebrettet, og la de etterheve en halvtimes tid.

Litt vann og et lett strø med sesamfrø på topplokket, og du er sikret litt mer rot og ett innbydende utseende.

Hamburgerbrødene settes i varm ovn, 180 grader i 10-15 minutter. La de avkjøle litt på rist før de spises.

Om du har rester til morgendagen er de helt fine å varme litt i brødristeren så har du så godt som nesten ferskt da også!
Del hamburgerbrød i to, eller bruk noen gode brødskiver. Ha på pulled pork, BBQ saus og coleslaw og spis! Du kan godt røre litt BBQ saus sammen med kjøttet. Og så serverer du resten ved siden av så alle kan tilsette etter eget forgodtbefinnende. Eller bare server alt hver for seg. Med barn rundt bordet pleier det stort sett å være det sikreste her i huset. Og svinet får bein å gå på sammen med nystekte hamburgerbrød og kjøkkenet fullt av lukter. 

Pulled pork kan også brukes som alternativ til kjøttdeigen når du skal ha taco, med salsa og guacamole. I tortillalefse med mangosalsa og salat. Eller med salat og snøfrisk. I salater. Eller hvorfor ikke i vårrull.
Når du først har stekt kjøttet liksom.  Om det skulle slumpe til rester. Eller lag det en gang til. 

(Du kan selvsagt bruke en grilla kylling og spise på samme måte.. Godt å grisete.. Litt mindre røyka)

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør