Ramsløkpesto-Nordisk hvitløk på glass

Bare vent litt, sa venninnen min som jeg hadde skremt ut som turfølge. Skal vi dit, må vi ha med papirposer. Jeg skjønte verken bæret eller bladpraten. Syntes vel at solbriller gjorde susen, og følte ikke for noen pose tredd ned over hodet.
Det var selvsagt ikke mitt noe tunge hode som skulle bæres. Jeg hadde foreslått tur på ett sted der ramsløken vokste vilt, og som heller ikke var fredet naturreservatområde. Jeg kviknet til
med hodet i grøftekant, og skjønte plutselig alt!
Det ble tur, og en diger blomsterbukett som duftet litt av hvitløk. Ett stort smil, og selvplukket middagsingrediens. Slett ikke verst på en formiddag.

Ramsløk kalles ofte Nordens hvitløk. Den er svært anvendelig, og så smaker den kjempegodt. Den vokser altså vilt flere steder langs kysten vår opp mot Trøndelag. Og finner den ett område den liker, finner du mye av den akkurat der. I Sverige derimot ser den ikke ut til å trives særlig, så der er ramsløken freda.

Den tilhører løkfamilien. Men også liljefamilien. Og du vil se at bladene ligner veldig på de en liljekonvall har. Nå ble du sikkert skeptisk, og grov fram noe barnelærdom om giftige blomster. Men lukter du på ramsløken blir den raskt avslørt. Og den er altså høyst og svært spiselig. 

Ramsløkpesto
1 bunt ramsløk
5 fedd hvitløk
1/2 dl pinjekjerner, rå peanøtter eller valnøtter
1 dl revet parmesan
1 dl olivenolje 
2 klyper maldon- eller flaksalt
Ha alt i en blender eller foodprossesor. Bruk stavmikser eller matmølla i foodprossesor og bare kjør det sammen til en pesto. Smak litt til så du synes den blir sånn passe. Jeg har altså forsøkt meg med flere nøttetyper. Det klassiske er selvsagt pinjekjerner. Men både valnøtter og peanøtter fungerer fint. Parmesan kan erstattes av annen fast ost som peccorino eller manchego.

Pestoen har du på glass for bruk utover høsten og vinteren. Den lar seg fint fryse også. 
God rett og slett i ren pestoform på pasta. Eller lag en saus med like deler fløte og hvitvin, eventuelt eplejuice. Smak til med ramsløkpesto, og rør inn i nykokt pasta.

Eller lag en større suppe ut i fra samme prisippet. Damp opp friske blåskjell i en hvitvin- eller eplejuice kraft tilsatt pesto. når skjellene åpner seg har siler du av skjellene. Rør i fløte. Gi suppa ett oppkok, og ha i blåskjell.

Prøv også med kylling. På pizza. På grill laksen. Med torsk. I salat. Bruk den i dressinger. På en skive ristet brød
med solmodne tomater. Ha en liten skje i tomatsuppa og opplev hvordan tomatsuppe kan få en helt ny dimensjon. 

Anvendelig og godt! Tenk bare på hvor du liker pesto og hvitløk.

God tur!

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør