Avocadosuppe

Avocado har blitt hyllet som en helt av en grønnsak. Jeg er litt usikker på hvem den har reddet. Men det kan i grunnen være det samme. Som grønnsak dukker den i alle fall stadig fram i reklameøyemed for diverse kurer og vidunderpreparater.

Faktisk er det egentlig ett bær. Og så smaker den litt av nøtter. De modner aldri helt på treet før de detter ned, og modner på bakken. Litt anderledes enn eplene våre altså. Vi spiser ikke skallet, og steinen er svakt giftig. Men kjøttet kan du trygt ha i deg. Og jeg gidder ikke spekulere i hvor tynn eller flott du muligens blir. Det smaker godt. Bæret er fult av sunt og enumettet fett, og masse kalium. Masse fiber og en haug med vitaminer og mineraler. 

Ordet kommer fra nahuati-ordet ahuacati som også betyr testikkel. Nok om det, det ble endret til avocado som betød advokat. Avocado er godt og heter fortsatt det samme. Se spanske advokatene måtte skifte navn til aguacate, og vi vil helst ikke ha bruk for dem. 
Vi bruker jo avocado når vi lager guacamole som strengt tatt betyr avocadosuppe, selv om vi forbinder det med dip og tacotilbehør. Men avocadosuppe er faktisk veldig godt. Og enkelt. Herlig sommermat. En liten lunch. Eller kanskje en forrett. Vel verdt å prøve.
Avocadoauppe til 2
2 modne avocadoer
1 eple, skrelt og renset for kjerne
2,5 dl youghurt naturell
En klype tørka chilliflak
Saft av 1/2 lime
5 dl kylling- eller grønnsaksbuljong (jeg har også erstattet halvparten med eplejuice for en frisk suppe)
Frisk koriander 

Stekt spekeskinke 
Gambas

Buljongen bør varmes for å frigjøre smak. Ellers er dette en enkel suppe etter blenderprinsippet. Eller bruk stavmikser. Ha alt unntatt koriander i blenderen, og kjør det sammen til en frisk og grønn suppe. Gi uttrykket grønn i fjeset en ny betydning i samme slengen.

For at suppa virkelig skal få utvikle smaken sin bør den få stå noen timer, eller i alle fall en stund i kjøleskapet. 

Når tiden er inne kan du velge følge til suppa. Den kan spises med ett lite dryss hakket koriander.
Eller for eksempel stekt spekeskinke. Legg spekeskinke på ett stekebrett og ha i varm ovn, 180 grader, cirka 5 minutter. Skinka blir god og sprø. Om du vil ha en litt søt variant har du på noen dråper lønnesirup eller flytende honning. 
Gambas er ett annet forslag til følge her. Altså scampi stekt med hvitløk og chilli.
6 scampi
2 fedd hvitløk
1 chilli
Olivenolje
Persille
Tin scampiene, og ha av skallet. Skjær ett snitt på ryggen, og ta ut den sorte strengen som ligger der. Stek scampi noen minutter i veldig varm olje sammen med hakket hvitløk og finhakket chilli. Ha over rikelig med hakket persille. 
Ta med suppa og en god bok ut i sola og nyt dagen.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør