Sitronterte

Sitroner er skikkelig surt. En ren selvmotsigelse ligger i at det skal kunne blidgjøre hvem som helst.
Men sitroner kan løfte nesten alt! Og for noen er den rett og slett hellig. Når søtt og surt balanserer blir det rett og slett veldig godt.

Tantebarnet stilte med terte laget i tett samarbeid med sitt søskenbarn nyttårsaften. Og absolutt ingen ble sure av det. Tvert om har man heller gjentatt suksessen. Revet, presset  og spist sitron. Sitronterte rett og slett. Kjempegod. Og veldig enkel. Relativt sett. 
Tertefyll
2 dl sitronsaft fra økologiske sitroner
Skall fra 1/2 sitron
6 store egg
200 g sukker
2 dl kremfløte

Tertebunn
200 g hvetemel
200 g mykt smør
100 g melis
1 egg

Som alltid med en terte må vi starte i bunn. Elt deigen til bunnen godt sammen. Oppskriften sier hvetemel. Men jeg har gjort et forsøk med mandelmel.Jeg synes det gjør paien god og saftig. Og på den måten blir den også glutenfri. La deigen hvile i minst 30 minutter i kjøleskapet.

Sett ovnen på 175 grader. Ha deigen over i en smurt terteform med en diameter på 24 cm.  Ha den godt utover både i bunn, og opp langs kantene. Bruk en gaffel, og prikk bunnen. Dette gjør at den holder seg litt flat, og ikke eser opp, og tar opp en masse rom for fyllet.

Legg et bakepapir over bunnen, og fyll opp med noe tungt som tåler varmen i ovnen. Det klassiske er jo tørkede erter du kan bruke om og om igjen til formålet. Eller en annen form som passer nede i terte/pai formen din.

Greit, når dette er gjort steker du bunnen som nå blir holdt nede i 10 minutter. Ta ut, fjern bakepapiret og hva det nå er som holder det nede. Sett bunnen inn igjen, og stek videre i 5-10 minutter. Bunnen skal få en gyllen farge og litt skorpe.

Så er det ut med tertebunnen igjen. Slapp av. Det er nest siste gang. La bunnen få stå å hvile i 15 minutter.

I mens gjør du i stand fyllet. Press sitroner, og riv skallet. Aller best blir dette med økologiske sitroner. Ha i egg, sukker og fløte. Pisk sammen og smak til. Kanskje du vil ha enda mer sitron?

Når du er fornøyd med surhet og sødme, og bunnen er ferdig hvilt og opplagt, heller du tertefyllet over i bunnen. Sett hele terten inn i ovnen igjen. 30-40 minutter senere tar du den ut en siste gang.

Terta skal være litt skjelven når den tas ut. La den avkjøle seg før servering.
Aller best smaker den faktisk dagen etter.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør