Jambalaya

Bare ordet jambalya får det til å danse i ganen. Denne kreolske risretten som smaker av det spanske og det franske. Kan minne litt om den spanske paella,  og ellers om Provance og deres jambalaia.
Jambalaya er en gryterett bestående av grønnsaker, kjøtt og sjømat. Den inneholde alltid en eller annen form for pølse. Tradisjonelt en røkt pølsetype som andouille.

Grønnsakene kan minne om det vi kaller sofritto når vi lager i stand en risotto. En slags treenighet av grønnsaker som setter smak til retten. Her bruker vi vanligvis løk og stangselleri , og i det kreolske kjøkken tilsetter vi en grønn paprika. I tillegg kommer grønnsaker som hvitløk og tomat. Og vil du kan du ha i gulrøtter også.

Også er det gjerne med sjømat. Det kan være reker, eller kreps. Kanskje du bare vil ha kylling og pølse. Eller mikse litt av alt. En skikkelig fusion. Slå litt på stortromma, og gjøre helga ekstra rik, smakfull og god.
Jambalya
250 g chorizo
150 g bacon
4 kyllingfileter
150 g reker eller scampi
1 gul løk
3 hvitløksfedd
1 rød chili
2 stilker stangselleri
2-3 paprika i ulike farger
2 1/2 ts paprikapulver
1/2 ts chilipulver
1 boks hermetiske tomater
2 ss tomatpure
3 1/2 dl kyllingkraft
250 g risottoris
1 ss frisk timian
1/2 sitron
salt
pepper


Vi hakker og skjærer pølse og bacon i biter. Chorizo kan erstattes med en annen litt sterk pølse, men jeg har brukt chorizo som jeg synes både krydrer smaken og passer godt her.

Ha olje i en dyp kjele, og fres chorizo og bacon til det tar farge. Ta ut, og legg litt til side.
Skjær kyllingfiletene i biter, og fres de i samme kjelen. De henter smak fra baconet og chorizoen. Ta så kyllingen ut, og legg den også litt til side.

Rens og hakk løken. Nå trenger du kanskje litt mer smør eller olje i kjelen. Men fres da løken til den er blank, myk og medgjørlig. Ha i hakket hvitløk og frisk, hakket chili, og la det surre med. Er du redd for styrken i chilien tar du ut frøene under rensking. 
Rens og skjær paprikaene i biter. Du greier det med to. Men velg gjerne litt forskjellige farger.
Skjær stangselleri i biter. Ha grønnsakene i sammen med løken.  Tilsett ris, paprikapulver og chilipulver. Vær litt forsiktig med chilien. Husk at du allerede har i frisk chili, og vil smake til retten litt senere. La grønnsakene, og krydderne surre noen minutter.

Så har du over en boks med hakkede tomater, eller en boks med cherrytomater. rør inn tomatpure, kyllingkraft og hakket, frisk timian. La det få et oppkok.

Nå kan du ha tilbake bacon, chorizo og kyllingbitene. Sett på lokket, senk varmen, og la det småkoke til risen er ferdig. Regn en 20-30 minutter. Det vil si at du begynner å smake etter 20 minutter, anslår litt hvor mye mer tid dette vil ta, og fortsetter slik til risen er ferdig og gryta er god.

Smak ti  med salt, pepper, presset sitron og enda mer krydder og du føler den trenger det.

Helt til slutt har du over reker, eller ferdig kokte scampi. Litt frisk timian på toppen, og noen sitronbåter på bordet.

Server med godt brød til.
Og riktig god helg! 

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør