Poke

Poke. Det første som slo meg var at dette var noe noen drev med på Facebook en gang i tiden. En slags snoking i folks privatliv. Eller et lite hint sendt i form av en poke om at noen hadde kikket på profilen din. Og egentlig betyr vel "poke" å gi et lite dytt for å tiltrekke oppmerksomhet. Du vet, som når du dumpet bort i en du ikke viste var der, slår dem lett på skulderen, og sier "hei". 
Men poke betyr "skåret i biter". Om du da er på Hawaii. Og vi snakker om fisk. En aldri så liten munnfull Hawaii. Rå fiskesalat. Opprinnelig laget av avskjær fra fisken når fiskeriene hadde gjort opp fangsten. Inspirert av Østen og Japan. Smakstilsetninger som soya og sesam er jo helt klassisk. En blanding av et par av mine favoritter. Ceviche og sushi. Fisken marineres i soya og sesam, ikke lime, før servering, og legges over sushirisen. 

Risen er ikke absolutt nødvendig. Fiskebitene er kjempegode som de er, og klarer seg godt på egenhånd i en liten smårett eller forrett. Bare toppet med litt sesamfrø og nøtter. Men vil du gjøre et måltid ut av det er det sushiris som gjør jobben. 
Poke
600 g laks
1 ts salt, gjerne Hawaiisalt

Marinade
4 ss hakket vårløk
2 ss hakket løk
1 ts revet ingefær
1/2 ss hakket, rød chili
4 ss soyasaus
2 ts sesamolje

Makipapir klippet i strimler
4 ts rista sesamfrø
2 ss hakkede nøtter som macadamianøtter eller cashewnøtter 
4 ts lakserogn

500 g sushiris
8 ts sushi shu, altså riseddik, sukker og salt til marinering av risen 

Når jeg lager ceviche (http://minematskriblerier.blogspot.no/2015/03/cevichesalat-med-kveite.html) benytter jeg meg av en kjemisk prosess møte mellom sitrus og fiskekjøttet skaper. Det gjør vi ikke her. Her er det rett og slett snakk om marinering. Det er viktig at fisken et fersk. Og fet. Det er vanlig å bruke tunfisk. Og blekksprut. Men det går fint å bruke laks. Enklere å få tak i er det også. 

Skjær fisken i små biter på størrelse med en sukkerbit. Gjør i stand marinaden. Vi brukte en hakker til stavmikser, og gjorde jobben enkel.. Ha fiskebitene i marinaden. Dekk til. Og la det stå kjølig i minst en time. Gjerne seks timer. 

Sushirisen koker du etter anvisning på pakka. La den avkjøle litt før du har i sushi shu som marineres risen, og gir smak. 

Hakk nøtter. Klipp, eller riv opp makipapir. Og rist sesamfrøene forsiktig i en tørr, varm panne for å få fram smak. 

Server i en stor, eller fire mindre boller eller fat. Ha risen i bunn. Dander den marinerte fisken over. Topp med strimler av makiark, ristet sesam og hakkede nøtter. Gjerne en teskje lakserogn også. 

Og da er det bare å nyte denne lille, lette fiskeretten. Og livet forøvrig. 

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør