Blomkålpai

Blomkål. Jeg har sagt det før. Det er en grønnsak jeg har et elsk/hat forhold til. Den er mild og god. Veldig anvendelig. Og likevel en grønnsak som til tider blir med meg hjem litt for ofte, bare for å havne i grønnsaksskuffen uten noen misjon eller mening.
På et tidspunkt må den brukes. Jeg har ikke hjerte til å bare kaste den ut. En hiver rett og slett ikke fult brukbar mat.

Blomkål kan grilles hel, spises med hvit saus og bacon, bli til en suppe (http://minematskriblerier.blogspot.no/2016/01/frisk-blomkalsuppe-med-gulrot.html eller http://minematskriblerier.blogspot.no/2015/11/blomkalsuppe-med-blamuggost.html.) Forenes med sine grønnsaksvenner til en allsidig blanding. Den kan grilles i små buketter med tahini og sesam. (http://minematskriblerier.blogspot.no/2014/04/zahra-mekhla-som-betyr-grillet-blomkal.html) . I det hele tatt.

Men litt inspirert kanskje av en damekveld med opptil flere paier på menyen, ble det pai. Pai med blomkål. Blomkålen er grillet litt på forhånd.  Med krydder inspirert av zahra mekhla.  Men du kan godt greie deg med salt, pepper og litt olivenolje. Grillen, eller ovnsbakinga får fram en sødme som gjør grønnsakene ekstra gode. Og en pai kan både være et måltid i seg selv. Eller et tilbehør.

Det er litt styr med lang steketid, og former som skal ut og inn av ovnen. Men belønningen er ekstra gode grønnsaker og en herlig lukt over hele huset.
Paibunn
200 g mel, kun hvetemel eller en blanding av grovt og fint mel
125 g smør
4-6 ss kaldt vann

Fyll
1 blomkålhode
2 løk
3 ss olivenolje
2 hvitløksfedd
1 ss tahini
1/2 ss spisskummin
2 ts sumak
1 ss sesamfrø
4 egg
1 dl kremfløte
2 dl revet ost
salt
pepper
en håndfull revet parmesan

Sett ovnen på 180 grader.

Vi må begynne på bunn. Bygge nedenfra og opp på en måte. Altså med bunnen. Du kan bruke hendene, eller en foodprosessor. Valget er ditt! Bland sammen mel og smør til en smuldrete deig. Jeg har brukt en blanding av hvetemel og byggmel denne gangen. Du kan bruke kun hvetemel. Bytte ut halvparten med sammalt hvetemel. La litt av smøret bli erstattet av cottage cheese. I det hele tatt. Uansett. Tilsett en og en spiseskje med vann til deigen begynner å se ut som akkurat det; en deig.

Samle den godt sammen, form gjerne en litt flat ball,  og pakk deigen i litt plast. La den hvile i kjøleskapet i minst 30 minutter.

Kjevle, eller trykk, deigen i en paiform, cirka 28 cm i diameter. Ha godt opp på kantene. Fjern eventuelt overflødig deig, og prikk bunnen med en gaffel. Dette skal gjøre at deigen ikke bobler og hever seg for mye i bunnen.  Dekk til med et bakepapir.  Fyll opp med tørkede erter, ris eller noe annet egnet. Forstek bunnen i 30 minutter.

Ta ut paiformen. Fjern ertene, risen eller hva du har brukt, og bakepapiret. Stek videre i 10 minutter.

Bunnen har bå fått litt gyllen farge. La den få stå å hvile en 15 minutter. I mens gjør du klar blomkålen.

Skjær blomkålhodet i små buketter. Snitt løken i strimler. Ha blomkål og løk i en ildfast form. Fordel olivenolje med grønnsakene med hendene. Salte og pepre, og bland sammen litt til. Sett formen i stekeovnen, og forstek grønnsakene til blomkålen såvidt er mør. Et kvarters tid. 15 minutter.

Ta grønnsakene ut av ovnen, og ha de over paibunnen.

Visp egg, fløte, sennep og ost sammen til en eggestand. Smak til med salt og pepper. Hell eggestanden over blomkålen. Strø litt revet parmesan over på toppen. Inn i ovnen igjen, og la paien steke i en 30 minutter til. Til den er gjennomstekt, og eggestanden får satt seg. Stivner, med andre ord.

La paien få avkjøle seg før servering.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør