En Kraftkar Burger med grove brød

Det er  så kjekt med tradisjoner. Søndag var det boller med krem i anledning fastelaven. Mandag kom blåmandag som innleder første uka av fasten. Ikke dagen derpå altså, men en dag der kirken skiftet liturgisk farge. Egentlig skulle det være lilla. Men blå var mye billigere...
Så kom fetetirsdag, også kjent som pannekakedagen. Dagen der en skulle bruke opp alle ferske råvarer før 40 dager med faste satte inn askeonsdag.. Og da ble det kanskje pannekaker. Egg, smør og melk har som kjent ikke all verdens holdbarhet.
I likhet med mange faster ikke jeg i 40 dager. Eller egentlig er det 46 dager til 1. påskedag, men søndagene teller ikke... Men jeg hadde også råvarer som måtte brukes, eller fryses. Det ble brukes. Og det jeg hadde var karbonadedeig, en brokkoli, og en Kraftkar. Siste er en ost fra Tingvoll av type blåmugg. En verdensmester av en ost, og egnet til så mangt.

Dette ble til hamburgere med kraftkar servert i noen ganske grove brød. Med brokkolisalat.
Brokkolisalaten som er et fint tilbehør, eller lite måltid finner du her
http://minematskriblerier.blogspot.no/2015/04/brokkolisalat.html
Denne gangen uten ramsløk, med eplecidereddik i dressingen, og tranebær i salaten.

Resten serveres her
Hamburger
800 g karbonadedeig
2 ss dijonsennep
2 ss røkt paprika
en klype, eller to cayennepepper
2 ts muskattnøtt
en klype salt

8-16 skiver spekepølse eller spekeskinke

Blåmuggostkrem
2 dl creme fraiche, matyoughurt, kesam el
100 g blåmuggost, f.eks. Kraftkar
saft fra 1/2 sitron
salt
pepper

Bland karbonadedeigen godt med sennep og krydder. Form 8 burgere. Disse kan du steke i stekepanne, eller på grillen.

Bland sammen alle ingrediensene til ostekremen til det blir en nogenlunde jevn røre. Smak til med salt og pepper.
Grove hamburgerbrød
450 g hvetemel
130 g sammalt rugmel, grov type
70 g havregryn
1/2 pose tørrgjær
3 1/2 dl lunkent vann
1/2 ss salt

Jeg har laget mange fine hamburgerbrød med sesamfrø, med og uten potet tidligere. For eksempel disse http://minematskriblerier.blogspot.no/2014/07/hamburger-med-rkt-paprika.html, men nå ville ha noe grovt å tygge på. Egentlig er dette pølsebrød, men det er nå først og fremst formen som gjør brødene til pølse- eller hamburgervennlig. Også har en jo rollerburgere da.

Disse er i alle fall relativt raske å lage.

Bland alt det tørre i en stor bolle. Bruk gjerne kjøkkenmaskinen her. For at brødene ikke skal smuldre helt opp er det viktig at vi tar oss tid til å elte deigen skikkelig sammen. Eller lar kjøkkenmaskinen gjøre det.

Tilsett nesten alt vannet, og la maskinen jobbe med deigen i 5-10 minutter, i alle fall. Deigen skal være smidig, og ikke henge helt fast i sidene på bollen. Tilsett evntuelt mer vann, eller mel.

Dekk bollen med et kjøkkenhåndkle, og la deigen heve til dobbelt størrelse. En times tid skal du gi den.

Slå og elt deigen litt sammen igjen på bakebordet. Del i åtte emner, og trill ut til litt runde boller. Slå disse litt faltere slik at du får noe som ligner hamburgerbrød. Sett på et bakebrett dekket med bakepapir.

Pensle brødene med melk, og ha over noen havregryn.

Sett hamburgerbrødene midt i ovnen. Den trenger ikke å være forvarmet. Sett brettet rett i kald ovn, skru på 200 grader med over- og undervarme. Etter 30 minutter er brødene ferdig, og ovnen varm.

Avkjøl brødene litt på rist.
Bruk varmen i ovnen til å gi hamburgerne de siste stekeminuttene. Legg på en skive spekepølse, eller spekeskinke på toppen av burgerene før du setter de inn.

Server nystekte hamburgerbrød med brokkolisalat og ostekrem,
God faste!

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør