Tom Kha Hoy - Asiatisk blåskjellsuppe

Det var så varmt at svetteperlene piplet fram fra hårfestet bare du leet på øyelokket. Egg freste og speilet seg på bilpanseret, og la en umiskjennelig lukt over stedet. Det eneste du kunne tenke på var en kald øl. Kanskje ett speilegg og bacon. Så foreslo noen suppe.
Det virket forsåvidt som en ide. Etterhvert en god ide. Omtrent med nivå som å kle ute varmen. Strand, sjø og blåskjell. Kokos som ikke var sololje. Samme temperatur i bollen som i knollen. Kunne jo til og med virke stabiliserende. Unngå kuldesjokk. Og i beste fall innvolvere ett bad.

Ett sommerminne for kalde høst eller vinterdager. Eller bare fordi suppelysten er der. Eller var det krydderet. Spiller egentlig ikke så stor rolle. En fabelaktig suppe uansett årstid. Varmende og med smak.
Tom Kha Hoy
2 ss solsikkeolje
1 gul løk
1 finhakket, rød chili
2 fedd hvitløk
2 cm revet, fersk ingefær
2 stilker sitrongress
1 dl hvitvin
4 dl fiskekraft
3-4 ts fiskesaus
4 dl kokosmelk
2 vårløk skjært i staver
2 gulrøtter i skjært i staver
Revet skall og saft av en lime
500 g blåskjell
Frisk koriander

Kokte nudler, stekt ris eller rett og slett litt brød som tilbehør.

Blåskjellene må vaskes og renses. Skyll godt med kaldt vann, og kast alle de som ikke lukker seg.

Varm olje i en kjele. Ha i løken og la den få surre noen minutter, før du har i chili, hvitløk og ingefær. De tre grunnpilarene i det asiatiske kjøkkenet. Sitrongresset banker du lett flatt med ett knivskaft. Ha det også med i gryta. La smakene få surre og sette seg ett minutts tid.

Nå heller du over hvitvin, eller bruk en eplecider om du ikke har vin. Deretter fiskekraft, fiskesaus og kokosmelk. Vårløke og gulrot snitter du i fine, tynne skiver, og har i suppa sammen med saften fra en presset lime,og revet skall. La dette koke opp og putre videre i 2-3 minutter.

Så var det på tide å ha i blåskjellene. Ha dem i suppa. Sett lokk på kjelen. Du kan riste litt på den inne i mellom. Etter 3-4 minutter er blåskjellene klare og åpner seg. De som ikke vil åpne seg, kaster du. Ingen vits i å ta sjanser her.

Suppa serveres i en skål med kokte nudler og godt med frisk koriander over. Eller, gjør som i Thailand og ha stekt ris til. Eller bare litt brød slik vi gjerne vil spise suppe her hjemme. Eller hvorfor ikke bare spise suppa som den er.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør