Sprø grønnkålsalat med lime og litt chili

Det kommer like brått på som julekvelden på kjerringa. Hverdag. Og like plutselig høst. Og jeg gikk i grunnen rett i hi..
En smule forvirret. Men så er jo også hele denne sommeren en tanke forvirret. Varm. Og med blomstring, bær og kantarell litt om hverandre og i hytt og pine. Pollen har vi hatt i lufta siden februar. Og der dukket sannelig grønnkålen opp i tidlig august også. 

Grønnkål har noen ukers sesong om høsten. En litt sprø grønnsak du kan bruke litt som en robust spinat. Veldig sunn. En litt trøblete stilk. Veldig god når du tar deg bryet. Og godt egnet for for eksempel damping. Eller du kan steke den i ovnen til en lun høstsalat. 
Salat
2-3 håndfuller grønnkål
1 squash
1 håndfull kantarell
4-6 cherrytomater, gjerne i flere farger
Fetaost eller chevre

Saften av 1/2 sitron
2 ss olivenolje

1/2 hvitløksfedd
1/2 rød chili

Ta ønsket mengde med grønnkål. Vi bruker bare av bladene. Stilken er ofte litt trevlete. Snitt squash i skiver. Når vi steker grønnkålen på denne måten blir den ganske sprø i konsistens, og mange kaller det da også for grønnkålschips og spiser det akkurat som det er etter steking.

Ha kålen og squash utover ett stekebrett uten at de overlapper for mye, og hell over litt olje. Om du vil kan du smakssette oljen litt. Jeg har brukt presset ut saften av 1/2 sitron over. Jeg synes det er godt å ta med tomatene også her. Ha over litt fetaost eller chevre som får smelte med grønnsakene.


Stek grønnsakene i ovnen i 5-10 minutter på 180 grader. Ikke gå fra. Grønnkålen går plutselig fra grønt til brunt, og blir svidd.

Hvis du heller vil dampkoke grønnkålen trenger den sirka fem minutter. Varm opp kjelen til middelvarme. Ha i grønnkålen sammen med 1/4 kopp med vann. Rør ivrig og begeistret under damping så det ikke brenner seg. Avkjøl kålen under kaldt vann. Hell over dressingen.

I så tilfelle vil du kanskje bare gi squashen en omgang i stekepanna også. Der skal uansett kantarellen. Vask og rens soppen. Stek på sterk varme. Jeg begynner gjerne uten noe særlig fett i panna slik at soppen får slippe vann, før jeg tilsetter smør eller olje. Ha i hakket hvitløk og chili sammen med fettet.

Har du ikke kantarellsted, bruk en annen sopp. Eller ta en gulrot isteden. Du velger selv.

Fordel grønnsakene på en talllerken. Ett lite dryss havsalt og 1 ss flytende honning gir ekstra sødme og spiss på salaten,

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør