Bringebærsaft

Av og til kan det være deilig å være skikkelig på bærtur. Sulle seg ut i der ingen skulle tro at noe kunne gro i rolig tempo. Og snuble over det ene etter det andre. Om gangsynet svikter, svikter ikke bærsynet som også dattera har arvet. Sammen er vi dynamitt. Eller bæravhengige. 
Andre ganger er turen kanskje litt mer målrettet, og bæra er målet. Sist spiste jeg meg mett der. Med bokser og lokk som eneste utrustning er det bare å legge i vei. Være overlegen blei når en jogger såvidt senker farten, og lurer på om det faktisk er bær å finne. Hadde han åpnet øynene ville han sannsynligvis ha oppdaget at han sto og ropte midt i matfatet. Mulig han en vakker dag sulter i hjel foran brødboksa. Godt mulig faktisk. Du trenger næring for å løpe. 

Så etter den rekordvarme sommeren som førte til dårlige bæravlinger har jeg fått ha buskene i fred. Bæra nærmest detter ned i bøttene, og jeg har mer syltetøy enn jeg klarer å spise. Da blir deg saft! 

Saften er uten tilsettingstoff. Så søt du ønsker. Og helt ypperlig å bruke som basis for rød dessertsaus til is, riskrem eller andre puddinger utover høsten og vinteren. Plutselig er der jul! 
1 kg bringebær, eller om du har plukket blåbær, rips eller andre bær
5 dl vann
300 g sukker

Rens og vask bæra. La de koke fem minutter i vann. Så må vi sile av bærene. Enten i en saftsil, eller ett døslag.

Ha sukker i saften. Bruk mer eller mindre sukker ettersom hvor søt saft du ønsker. La safta koke til det slutter å skumme.

Ha over på rene, sterile glass eller flaske. 
Da er det bare å nyte smaken av sommeren en stund videre.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør