Ricottakake med villbringebær

"Godteri er ikke noe godt", sier faren min alltid. Ikke spesielt overraskende er han ikke noen stor kakespiser heller.
I all beskjedenhet må det da innrømmes at når selveste far. Han som aldri har vært redd for å eksperimentere på kjøkkenet. Sette sammen utenkelige smaker. Spise maten, og sukket henrykt over at smaken satt. Når han kommer. Spiser to gode kakestykker. Takker ja til påfølgende is. Og dermed har fylt sitt sukkerbehov for resten av året, eller muligens de neste femti. Vel, da kjenner en ett snev av stolthet og glede. 

Hemmeligheten er bær.
Masse bær. Plukket i stikanten, mens andre sprang forbi. Jeg tillater meg ett lite sukk selv også..
Bunn
40g smeltet smør
7 ingefærkjeks eller digestive 

Fyll
250 g avrent ricotta
150 g kremost, for eksempel philadelphiaost
2 egg, vispet
130 g sukker
1/2 ts vaniljepulver eller pasta
1 ss hvetemel + 1 ss vann
5-7 halve jordbær, eller andre bær..

Vil du Lage ricotta selv følger minner jeg om oppskriften. Ellers får du kjøpt ricotta og lar denne renne av seg gjennom ett klede i kjøleskapet over natta.

Til 0,5 liter
1,7 dl helmelk
2,5 dl kremfløte, eventuelt mer helmelk 
1/4 dl eddik eller nypresset sitronsaft av cirka 1 sitron 

Ha melk og fløte i en kjele. Du trenger ikke bruke fløte, men det gir en fyldigere smak. Varm opp til 85 grader. Bruk ett termometer. Rør litt i kjelen underveis.

Ta kjelen av plata. Tilsett eddik eller sitronsaft og rør forsiktig. Dekk kjelen med ett håndkle, og sett til side en time.

Ha ett tynt klede i en sikt plassert over en bolle. Hell ostemassen i sikten, og la den renne av i 30 minutter. Ønsker du en fastere ost lar du den renne av i 2 timer, eller natten over i kjøleskapet. 
Bunnen på kaka er helt vanlig ostekakebunn. Bare at vi steker den. Knus kjeksen, og tilsett smeltet smør. Ha i en kakeform, og ha i ovnen i 10 minutter på 180 grader. Pensle bunnen med sammenvispet egg- Det hindrer bunnen i å bli for bløt. Ha bunnen inn i ovnen i tre minutter til.

La bunnen avkjøle. Ta gjerne av selve springformen mens det får kjøle seg ned. Skru ned ovnen til 150 grader.

Visp sammen avrent ricotta og kremost. Ha i sukkeret og visp videre. Tilsett så resten av de sammenvispede eggene og vaniljen, og rør til du har en glatt og fin ostemasse.

Bland sammen hvetemel og vann i en kopp. Da jeg var  liten brukte vi det som ett heller dårlig lim. Og det er akkurat ett slags lim for kaka vi prøver å lage her. Rør melblandingen godt inn i ostemassen. Pass på at det fordeler seg godt i massen.

Ha bær over den avkjølte bunnen. Her skal det i grunnen være noen få halbe jordbær. Jeg har brukt vannvittig mange villbringebær. Det gir en bløtere kale. Vannvittig frisk smak. Hell ostemassen over.

Kaka stekes i vannbad i ovnen, 55-60 minutter. Toppen skal være lett gyllen, mens massen fortsatt er litt geleaktig i konsistensen.  Skru av varmen, og sett døra på glatt, men la kaka stå inne i ovnen, urørt av menneskehender,  i 45 minutter til. Denne avkjølingen gjør at kaka ikke detter sammen for deg, blir stående.

Sett så i kjøleskapet over natta. Eller om du har veldig dårlig tid… i fryseren i to timer.
Pynt gjerne med litt flere friske bær. Sett på kaffen, og server!

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør