Laksesalat med eple og bringebæreddik

Kveldene var mørke. Av og til regnet det. Vanndråpene spratt bortover asfalten, og dannet store vanndammer i ujevnhetene. Da sprang vi. Hjemover. Vi kunne tatt bussen som stoppet minutter unna. Men t-banen gikk litt oftere. Og vi kunne velge mellom to ruter. Dessuten bød den ene ruta på gratis kveldsmat. 
Vel, det var lite mat på selve t-banen. Den var stort sett halvtom med trøtte tryner. Som oss. Litt bleke. Og på vei hjem. Men der vi sprang nedover gatene. Av og til i regnværet. Der var det dårlig gatebelysning. Det var det hager med epletrær. Kveldsmat. Vel verdt ett par ekstra kilometer.

Vi lærte fort hvem som hadde fri sikt fra stua og sinte stemmer. Mon tro om vi ikke skimtet en hagle også. Vi trodde det. Men hørte aldri andre smell en dørsmellet i det en sint schæfer ble sluppetnløs. Vi visste hvem som hadde gamle, overfylte epletrær mer i skjul. Og hvor de beste eplene var. Gjerne på treet midt i hagen. Vi listet oss krumbøyd gjennom gresset for å få tak i akkurat det store, det beste, det akkurat passe syrlige eplet akkurat der. Før vi sprang mer rakrygget ut i mørket, og tok sats over gjerdet. Og vandret rolig hjem tyggende på eplet. Aldri en kveld uten. Alltid samme hagen. 

Å jeg bare elsker det. De norske eplene. Når de kommer. Rett fra treet, og ned i hånda mi. Eller på tallerkene sammen med litt attåt. 
Salat med laks, eple og bringebæreddik 
400 g laks
200 g valgfri salat
1 eple
1 granateple
1 rødløk
100 g fetaost
2 ss olivenolje
1 ss bringebæreddik 
Flaksalt
Pepper

Her har jeg i grunnen tatt litt av hva jeg har. Du kan gjerne ha i litt sopp som kantarell. Eller bare bytte ut ingredienser ettersom hva du liker og har.

Laksen har jeg bakt 15 minutter på 200 grader i ovn. Du kan også steke eller grille den. Ha over litt salt, sukker og olje før du steker fisken. Salt og sukker er med på å fremheve smaken.

Kutt eple i terninger. Løk i strimler. Rens granateple. Husk at det kan sprute en del saft. Bruk gjerne en pose når du renser. Banker du frukten lett mot kjøkkenbenken løsner frøene enklere. 

Skjær fetaost i terninger. Selv foretrekker jeg fetaost som ikke er marinert i olje. 

Når laksen er ferdig deler du den i passe biter, og har i salaten. Ha over litt flaksalt, nykvernet pepper, olivenolje og bringebæreddik. 

Salaten er god som den er med litt brød ved siden av. 

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør