Syltet rødløk med bringebær

Ikke ett øye var tørt, sa manus. Og vi beit oss i tunga, knipset i kinna og kløp oss i armen for å få tårene til å renne. Stort sett med røde kinn og noen stygge ord på tunga som resultat.
De mer drevne hadde skjønt det. Løk i veska. Det var bare å stikke nesa med i veska, så rant tårene. Løk har en sånn effekt på en. 

Skikkelig sjarmtroll av en smaksbombe som skal bedre synet og helsa bare du tenker på den. Løk er godt det. Men heller ikke den nekter for en liten flørt med andre smaker. Søte bær som blunker og kurtiserer.

Jeg fikk smake det på en bakt torsk. Og falt pladask. Det bar rett hjem for forskning, prøving og feiling.
Bringersyltet rødløk
1-2 rødløk
1 dl bringebæreddik
1 1/2 dl bringebærsaft
0,25 dl sukker
3-4 skiver frisk ingefær
Saft og revet skall av 1/2 sitron 

Ha eddik, saft og sukker i en kjele. Har du ikke bringebærsaft bruker du bare vann, og dobler sukkermengden. Jeg brukte saft laget av de samme bærene som ble brukt til å sette eddik. Og intensiverte dermed bringebærsmaken. Men det er altså ikke noe i veien for å bruke vann. Eller hvitvinseddik, men da får du selvsagt ikke smak av bringebær, men rett og slett syltet løk 

Riv skallet av en halv sitron, og ha i kjelen sammen med sitronsaften. Du kan stoppe der. Men jeg hadde i noen skiver fersk ingefær for en anelse krydder som en motvekt mot sødmen. Her kan du forsøke deg fram med ting du tror vil matche...

Gi laken ett oppkok så sukkeret får løst seg opp. Hell over løken, som du har skjørt i ringer. Og la det stå minst 30 minutter. Gjerne lenger.
Løken kan brukes både til kjøtt og fisk. Passer også til viltkjøtt. Bruk fantasien. Smak deg fram. Og la deg forføre. 

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør