Stekt makrell med ramsløkpesto

Sommeren er på hell, og vantene er kommet fram. Godt tatt i bruk også. Makrell som for meg er typisk sommermat, gjerne tillaget på grillen eller i panna på forssommeren er på full fart ut av fiskedisken i takt med mørkere kvelder og synkende temperatur. 
I det jeg innså det, innså jeg også at vi måtte ha oss ett lite møte til i år. En siste sjanse før lammet og juleforbredelsene tar helt overhånd. Selv på en dag der koppen stadig hadde to te-poser, og verden generelt er lett ullen er stekt fisk grei skuring. En lett blanding av vårens ramsløk, sommerens makrell og høstens epler. Det er store deler av året servert på ett fat det.
Stekt makrell
2 hele makrell
6 ss hvetemel
2 ss smør
salt 
pepper

ramsløkpesto

Salat
1 slangeagurk
2 epler
1 fennikel

Evnt 400 g matyoughurt eller gresk youghurt
4 fedd hvitløk

Eller god olivenolje
1 Frisk sitron

Vi starter med salaten. Her foreslår jeg jo i grunnen to varianter. En tzatziki der du har tynne skiver av slangeagurk, epler og fennikel i youghurt dressing. Eller om du bare vil dryppe over noe god olje og skvise over en sitron.

Uansett hva du gjør må grønnsakene vaskes og kuttes i biter. Del agurken i to. Dra ut kjernen med en skje eller lignende. Den inneholde veldig mye vann, og gjør salten din bløt. Du kan jo gumle litt på den mens du står der, for smaken er det ikke noe i veien med. Skjær i tynne skiver, eller bruk ett rivjern. Skal du lage tzatziki er det veldig greit å rive opp agurken, og legge i ett døslag eller kaffefilter sammen med litt salt i en 15 minutter for å dra ut mer av vannet. Du kan også klemme, og nesten vri opp kaffefilteret for å trekke ut vann.

Eplene og fennikel skjærer du også i tynne skiver, og blander sammen med agurken. Så er det da opp til deg om du har grønnsakene i youghurt med hvitløk, eller bare bruker olje.

Så var det fisken. Du må selvsagt rense og vaske den. Noen vil kanskje foretrekke og filitere. Jeg har vokst opp med at vi stekte den mer eller mindre som den er. Eventult delte i biter for koking. Så renset vi bort hode, hale og finner litt etterhvert. Men nå vil selvsagt ikke alle at maten skal stirre en i hvitøyet heller. 

Vend fisken, om den da er hel eller filitert, i en blanding av mel med salt og pepper. Varm gjerne en blanding av olje og smør i panne, og stek fisken på middels til høy varme. Fisken bør ikke komme rett fra kjøleskapet. Begynn med skinnsiden ned, og snu på fisken etter en tre minutter. Ha i litt mer smør når du snur fisken, for paneringen trekker til seg en del fett.  Du får en god stekeskorpe på fisken, så her er det også lov å spise skinnet.

Bruk av fettet i panna til å øse over fisken under steking til den er ferdig.
 Server på salaten sammen med potet, eller litt brød. Lagde du ramsløkpesto i vår smaker det veldig godt med over fisken. På engelsk heter ramsløk wild garlic. Og det er nå omtrent det det er. Nordens hvitløk. Og anvendelig til mye. Kjørt sammen med olje får du en nydelig ramsløkolje. Eller bygger du videre med ost og nøtter har du en pesto som jeg har brukt her. 
http://minematskriblerier.blogspot.no/2014/05/ramslkpesto-nordisk-hvitlk-pa-glass.html?m=1

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør