Kanelknuter

Det har gått en sånn farsott over landet. Alle baker boller. Det er nok ikke helt sant, men da oppsriften til Morten Schakendas kanelknuter begynte å leve sitt eget liv på nettet, måtte den jo prøves. Ikke sant. Morten Schakenda er mannen bak det lille bakeriet i Lom der tusenvis stopper, nesten bare for å spise gjørbakst. Nesten like kjent som Espa bollene. Og mye bedre.
Noe av hemmeligheten ligger vel i skikkelig råvarer, og en god og lang elteprosess. Så her kjørte vi i gang med frisk mot. Det har seg nemlig sånn at gjær og jeg er ganske gode venner. Og gjær er da også en råvare.

Denne oppskriften skal etter sigende gi 12 store, solide boller. Jeg sitter med 18 rimelige solide boller vil jeg påstå. Det vil si, det var 20 inntil noen begynte å spise. Og det var vel meninga også.
Grunndeig
125 g smør
5 dl helmelk
1 egg
50 g gjær
150 g sukker
Ca 1 kg hvetemel
1 ts kardemomme
1 ts salt

Fyll 
75 g smør
1/2 dl sukker
2 ss kanel

Pensling
1 egg
1 dl brunt sukker

Smelt smøret i en kjele. Hell så over melken, og la blandingen bli fingervarm. Den skal altså ha en temperatur på cirka 37 grader. Blir væsken for varm, dreper du gjæren. Og det vil du ikke. Da hever det så dårlig. Merk likevel at tørrgjær tåler noe mer varme enn fersk gjær. Bruker du fersk gjær, rører du den inn i litt av væsken.

Elt sammen sukker, kardemomme, salt og mesteparten av melet. Bruk en kjøkkenmaskin om du vil. Eller elt for hånd. Ta deg god tid. Ha i melet litt etter litt inntil du har en glatt og smidig deig som ikke klisterer seg til kantene. Elt inn egget.

Dekk til bollen med ett rent kjøkkenhåndkle, eller plast, og sett til forheving. Cirka 40 minutter bør du gi den. La det heve til dobbelt størrelse.

I mens kan du gjøre i stand fyllet. Rør rett og slett sammen smør, kanel og sukker. Det er enklere å smøre ut når det er romtemperert, så bare la det stå og vente på benken.

Når deigen er ferdig hevet har du den ut på bakebordet ditt. Det er som alltid ved bakst greit å ha litt mel ut på bordet, før du heller ut deigen.

Kjevle ut ett rektangel. Cirka 20x50 cm sier oppskriften. Jeg tar det litt på gefylen, og bruker ikke linejal på kjøkkenet. Men sånn cirka da.

Smør på ett godt lag av fyllet ditt.
Deretter bretter du en del inn mot midten.
Deretter den andre delen, slik at de dekker hverandre.
 Skjær cirka 1 cm tykke skiver på tvers.
Strekk ut bitene litt. Hold fast i enden, og snurr deigen slik at den tvinnes sammen.
Så knyter du! Hold i enden. Tvinn deigsnurren rundt ett par fingrem og trekk enden gjennom midten. Som når du slår en knute.
Ha knutene på en stekeplate, og la de få etterheve under kjøkkenhånkle, eller plast til de igjen har dobbelt størrelse.
Sett stekeovnen på 225 grader. Og når kanelsnurrene er ferdig hevet pensler du med ett sammenpisket egg, og strør over litt brunt sukker.

Stek knutene i ovnen i cirka 10 minutter. Og avkjøl på rist.


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør