Eplechutney med chili

Aleen strakte seg så langt øye kunne se. Noe som ikke var særlig langt, mørket tatt i betraktning. Omkranset av skjeggete epletrær. Snublende i nedfallsfrukt. Ett og ett forsiktig, nølende skritt fram mot kråkeslottet i enden. Ødelagt vinduskarmen som knirker i vinden. Ensomt og forlatt. Eller er det det?
Av en eller annen grunn ser jeg for meg eplehager som et utsnitt fra en eller annen krimroman fra barndommen. Skikkelig skummel. Eplegrøss.

Så det er vel helst på tross av at jeg blir hoppende glad når de norske eplene dukker opp mot høsten. Som julekvelden på kjerringa for noen som inne aner hva de skal bruke alle eplene til. Jeg lager i alle fall chutney. Hvert år. I tillegg til å bare spise dem. Tørke dem. Se på dem. Finne på noe nytt med dem.
Eller, ja nå var det vel snakk om chutney.

I tillegg til å være en fin fin ting å gi bort til juø er det godt til indisk mat, svin, julematen, fiskekakene, lam, storfe eller vilt. Eller som jeg alltid sier, ha det på osteskiva di. 
Eplechutney 
1 kg epler 
500 g løk
1 1/2 ts salt
2 1/2 dl 7% eddik
1 rød chili
1 ts malt ingefær
350 g sukker
Evnt 3 ss hakket frisk mynte

Vask og rens eplene. Det vil si at du fjerner kjernehuset og skreller dem. Del eplene i båter. 

Rens og hakk løken, og ha den i en kjele sammen med halvparten av eddiken og saltet. La løken få koke til den er mør.

Rens og hakk chillien. Når løken er myk og medgjørlig har du i eplebåtene, chili, ingefær og resten av eddiken. La det så få koke videre under lokk til eplene er møre. Hvor lenge det er kommer litt an på hvor store biter du har, og eplesorten. Bruk en gaffel  for å kjenne litt etter om du vil. Rør litt rundt av og til. Eplene vil etterhvert få en konsistens som i eplemost. Du skjønner det er klart for neste steg.

Når eplene er møre har du i sukker, og lar det koke videre til chutneyen tykner og blir fyldig. Ha i litt mynte om du vil. Og ha chutneyen over på rene, varme glass.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør