Spagetti Bolognese

Uansett hvor vi var i verden bestilte søstera mi det samme å spise. Hver gang. Spagetti Bolognese. Alltid. Hadde de ikke, kunne det være det samme.En soleklar favoritt den gang. Og av en eller annen grunn en del av ethvert kjøkken. Uansett verdensdel.
Datteren min heller mer mot Pizza Margerita. Og det skal være skikkelig tynn bunn, og akkurat passe mengde tomatsaus. Ingen pizza Margerita, og menyen er raskt underkjent. Så litt overrasket mottok jeg en håndskrevet lapp som fortalte meg at i morgen vil jeg ha spagetti med kjøttdeig og tomatsaus. Og siden det var en liten stund siden noe slikt ble tilbredet i hjemmet, og ønskene stort sett er mer på linje med "jeg vet ikke helt jeg", gikk lappen rett inn i morshjertet. Tomatsausen lagde og smakte  vi til selv selv. Og restene ble fryst ned flr etterhvert bli til mer pasta, eller kanskje også pizza. Eller en lasagne. Det er ingen grunn til å lage for lite. Bruk noen gode boksetomater, så blir dette er helt supert måltid.

Det finnes uttallige varianter av arten
Bolognese, fra de helt enkle til det mer kompliserte.  I bunn og grunn snakker vi om en tomatsaus med kjøtt. Den inneholder gjerne gulrot, selleri og bacon. Og til tider også noe vin og melk, i tillegg til ulike krydder og urter.
Bolognesesaus
400g kjøttdeig eller karbonadedeig
100 g bacon eller panacotta i terninger
1 gulløk
2 gulrøtter
2 stilker med stangselleri
2 fedd hvitløk
2 bokser med hermetiske tomater
6 soltørka tomater
Kjøttbuljong, eller kraft 
1 dl hvit- eller rødvin
1/2 ss sukker
1 laubærblad
Timian
Oregano
Salt 
Pepper

Spagetti eller pasta
Revet parmesan
Noen friske urter

Som med så mye italiensk mat begynner vi med en base. Grønnsakene må vaskes, renses og kuttes i biter. Ha olje i en panne, og fres hvitløk, løk, gulrøtter og stangselleri til de er myke og blanke. Dette er selve basen for sausen, så ofte sies det at du kan frese dette i nærmere ti minutter. Gjør det om du har tida. Og gi det nå i alle fall noen minutter til å sette seg.

Ha over tomatboksene. Ha også i biter av soltørka tomat, vinen og en buljongterning eller fond/kraft. Vil du ikke bruke vin kan du heller bruke vann, eller en eplemost for eksempel.  Ha også i noen hakkede urter i sausen.

Misliker du klumper i sausen, eller har noen nær deg som er skeptisk til kokte gulrøtter eller selleri generelt er en stavmikser eller blender tingen. Bare kjør sausen så jevn du klarer, før du har i kjøttet.

Nå er det jo sånn at jo lenger denne sausen får stå å koke, jo bedre blir den. Men i en hektisk hverdag kan du bare la den få koke mens du koker opp spagettien. Om du går for langtidskoking trenger du å spe på sausen med 2-3 dl vann underveis for at den ikke skal koke helt bort. Serverer du i raskt tempo her bare dropper du vannet. Du kan ta av noe av kokevannet fra spagettien og spe i på slutten om du synes den blir for tykk. Stivelsen fra spagettien er med på å binde sausen så den ikke blir for tyntflytende.

Du trenger også noe kjøtt i sausen her. Og vi steker da kjøttdeigen, eller en karbonadedeig i en egen panne. Når kjøttet er passe stekt har du det over i tomatsausen, og lar det koke med.

Husk å smake til sausen med salt og pepper. Og kanskje du vil ha i litt mer urter også. Kanskje litt chili om du vil ha litt styrke. En klype sukker for å fremheve søtsmaken i tomatene. Begge deler kanskje. Eller røkt paprikapulver for en enda litt mer røkt smak. Som sagt, her er uttallige varianter.
Når spagettien er ferdig kokt, akkurat passe al dente, med litt tyggemotstand, heller du av kokevannet. La den renne litt av seg. Anrett på tallerkenen, Ha over kjøttsaus, nyrevet parmesan og kanskje noen friske urter.




Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør