Grønn ertesuppe

I det jeg kom tuslende intetanende inn på kjøkkenet i gryotta, fortsatt med søvn i øyekroken og tom mage, så jeg det. Det lå gule erter i en diger bolle med vann som fylte hele kjøkkenbenken. Og der skulle de ligge å ta opp plass ganske lenge, for så å bli kokt til en grøtaktig suppesak, gjerne med noe salt kjøtt i. Ikke akkurat frokost. Ertesuppe. Lukta satt i hele huset, og langt inne hos naboen også. Jeg er ikke sikker på om det var jubel, eller fortvilelse. Men suppe ble det uansett. Tradisjonsrikt som bare pokker i dette langstrakte landet vi bor.
Nå er det jo ikke sånn at det er ertene i seg selv som kanskje byr en i mot. Vel, atlså noen har jo ett ganske anstrengt forhold til erter.. Det er heller ikke utvanningsprossesen. Ikke en gang det salte kjøttet. Bare ett eller annet med litt tung mat. Eller det at jeg langt oftere har en pose med grønne erter i fryseren, enn en pakke gule og tørka erter. Dessuten liker jeg smaken av kokos.

Grønn ertesuppe med mynte er, kanskje ikke så overraskende med tanke på mynten, langt friskere enn sin tradisjonsbror. Altså, ikke noe galt med storebror her. Men en liten sprett og av en suppe som ikke krever så lang tid, og som smaker kjempegodt. I motsetning til salt kjøttet som henger etter storebror her, liker lillebror seg godt med skalldyr som reker, krabbe og kreps. Eller med litt hvit fisk, som torsk for eksempel. Eller den kan spises alene med litt brød og hvitløkssmør, eller aioli. Gjorde seg ekstra godt mens første høststorm drar seg til utenfor vinduene.
Grønn ertesuppe
2 små purreløk
2 fedd hvitløk
1 ss smør og 1 ss olje
500 g grønner erter, du kan godt bruke frosne
1,5 dl kokosmelk eller matfløte
1 dl vann
2,5 dl kyllingkraft
En kvast med frisk mynte
2-4 ss sitronsaft eller lime
salt

Kutt purre og hvitløk i mindre biter, og fres det mykt og blankt i en blanding av olje og smør. Ha i kyllingbuljong, vann, kokosmelk, grovhakket mynte og selvsagt ertene, og la suppen koke ett par minutter bare.

Bruk en stavmikser, blender eller foodproccesor for å kjøre suppen jevn og glatt. Smak til med salt og sitron eller lime.

Server i store suppeboller. Drypp over litt god olivenolje og en klype maldonsalt. Og kanskje litt frisk mynte. 

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør