Bolinhos, altså klippfiskkaker med aioli, som er hvitløksmajones

Vi har vært på kurs. Kokkekurs for foreldre og barn. Så utrolig hyggelig og moro for barn og voksne. Her skulle vi prøve oss på enkle retter i samarbeid ved kjøkkenbenken, der komfyren var den som kranglet mest.  Resultatet var en tre-retters lunch, store smil, og full pott på evalueringen fra begge de håpefulle.
For selv om jeg godt kan lage mat sammen med barna på kjøkkenet hjemme også, så er det noe helt eget med å få forsøke seg som kokk sammen med ekte kokker, og på ett kjøkken der oppvasken forsvinner av seg selv i ett forrykende tempo. Og hvor jeg faktisk må slippe til ivrige mose, skjære og stekehjelper. De som kanskje skal skjære, mose og steke noe til meg en eller annen dag jeg ikke rekker, eller kan.

Der vi sammen kan se hva maten faktisk inneholder. Og halvfabrikata er ikke-eksisterende. For ikke å snakke om, sette seg ned sammen og spise av det vi akkurat sto og lagde. Uansett hvor god du er på kjøkkenet hjemme, er det vel anvendt tid sammen.

Vil vi at barna våre skal ha ett godt kosthold gjennom livet, må de faktisk få lære og lage en saus. Eller en fiskekake. Det er nok ikke poteten eller brødet som har skyld i dårlig kosthold hos noen. Heller uvitenhet. Og jeg tror i grunnen du kan spise det meste som kroppen tolererer. Bare alt spises med måte. Og at du gjerne vet hva inneholdet er også. 

Vel nok moralisering.
Det var også ett gjensyn med det jeg lager litt sjeldent sånn sett i forhold til at jeg jo liker det godt. En liten sånn tapasrett. Det kan være restemat. Eller jeg lager det fra bunn fordi det var akkurat det jeg ville lage. Klippfiskkaker. Enkelt og godt. Og skulle du, eller dine ha noe i mot klippfisk duger også torsk.
Klippfiskkaker
200 g utvannet og benfri klippfisk
200 g kokt og skrellet potet
4 ss olivenolje
1 fedd hvitløk
En klype cayennepepper 
Litt hakket bladpersille 

1 egg
Griljermel 

Olivenolje/rapsolje til steking

Potetene bør være lunkne når du lager brillene. Om du bruker poteter fra gårdsdagens middag kan det være en ide og dampe de opp. Nå på høsten når potetene gjerne er av den litt våte sorten, som fort koker i stykker, kan det være lurt å dampe potene uansett. Du vil ikke ha for mye vann når du lager farsen. Du kan også koke potetene knapt møre i vann, helle av alt kokevannet, og la potene gjøre seg ferdig, og samtidig tørke i dampen i kjelen på slutten. Kok da cirka ett kvarter, hell av vannet, sett på lokket og la dampen jobbe.

Fisken trekkes i noen minutter i vann, ettersom hvor store biter du har. Eller du har kanskje rester fra samme middag med klippfisk i går… Del i små biter, så er det enklere å mose sammem.

Mos og bland potet og fisk. Noen vil også kanskje ha litt melk i og lage en potetmos før de har i fisken. Ha i olje og finhakket hvitløk. Smak til med salt og pepper. Og kanskje du vil ha i litt cayennepepper og/eller bladpersille også. Noen biter stekt bacon kan jo også være ett alternativ.

Form små boller med hendene. Dette er nok til en 12-16 stk litt ettersom hvor store du lager dem. 

Visp sammen ett egg i en skål. Ha griljermel i en annen skål. Vend klippfiskkakene først i egg. Deretter i griljermel. 

Stek dem i en blanding av olivenolje og rapsolje til de er gylne og sprø. 

Hvitløksmajones er godt til. Tør du prøve selv gjør du dette:
Hvitløksmajones
2 eggeplommer
1 liten ts sennep
2 fedd finhakket hvitløk
2 dl blanding av soya- og olivenolje

Skill eggene. Pisk eggeplommene med sennep og hvitløk til de blir kremet og luftig. 

Om du vil unngå hvitløksbiter i majonesen kan du lage en hvitløksolje. Ha hvitløk i oljen og bruk en stavmikser for å kjøre det sammen. Oljen holder godt etterpå også. Så du kan godt lage opp litt og ha til senere bruk. For eksempel om du skal bake foccacia.. 

Bruker du hvitløksolje dropper du hvitløk i eggeplommene. Er du veldig glad i hvitløk kan du kjøre på med mer av det. Smak og behag.

Uansett. For å unngå høy temperatur og at majonesen skiller seg er det best å piske for hånd. Skulle det skille seg må du begynne forfra med nye eggeplommer. Trøsten for være at du kam bruke av den som skilte seg når du begynner å spe igjen. Jo mer egg, jo mer smak. 

Når eggeplommene er fine og luftige er de klar til å ta til seg av oljen. Spe med en tynn stråle mens du rører kraftig. Fortsett til du har majones. Jeg lover den er bedre enn den du kjøper. Selv en som ikke spiser majones vil være troende til å forsyne seg både en og to ganger.

Smak til med salt, litt sukker, pepper, hvitvinseddik og sitron. 



Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør