Byggotto med krabbe, kantarell og eple

Du lurer kanskje på hva i all verden en byggotto er? Det har seg sa sånn at den kornsorten vi dyrker mest av i Norge, er bygg. Mer en både hvete og havre. Og likevel nesten ikke å finne i kostholdet vårt. Bortsett fra i øl da.. Og til dyrefor.
Dumt av oss selvsagt. Det er godt. Og det er sunt også. Masse fiber og antidioksanter. Og det kan jo være greit å ta med seg inn i høsten. Nå når utepilssesongen bokstavlig talt er i ferd med å blåse over.

Byggotto er altså en risotto. Bare med byggkorn. Og byggkorn får du tak i tørket. Eller i raske poser. Tørka må de bløtgjøres over natta. I en raskere variant er der poser du trekker i vann 10 minutter omtrent. Da snakker vi rask mat. Sunn mat. Og til og med god mat.
Byggotto med krabbe, kantarell og eple
200 g bygggryn
2 sjalottløk
2 stilker stangselleri
1 fedd hvitløk
1 dl hvitvin
6 dl fiskekraft
100 g kantarell
4 ss smør
1-2 krabbeskjell, ferdig renset
1 sitron
1 eple
salt
pepper
neon skiver blåmuggost, eller revet parmesan

Det er egentlig litt feil å kalle dette en risotto. Risotto skal inneholde risottoris, en litt rundkornet type. Og risen koker vi mør i panna sammen med basisen for risottoen. Sakte, men sikkert mens vi tilsetter væske i små porsjoner. Og rører, og rører.

Dette er dermed litt juks. Byggryn får du ofte kjøpt i sånne poser der du bare skal trekke hele posen i vann i 10-15 minutter. Jeg hadde buljong i kokevannet, og lot det trekke bare halvparten av tiden. Kokevannet tok jeg vare på for å spe litt under tillaging av byggottoen. Du kan jo også bruke hel spelt, mathavre eller noe og gjøre som ved vanlig risottokoking. Men dette er da en litt enkel variant. Smaken er det ikke noe å si på.

Ha sjalottløk og stangselleri i passe små biter. Rens og hakk hvitløk. Ha det i en stekepanne med varm olje. La det få frese til det er mykt og blankt. Som vanlig med risotto gir du det 8-10 minutter. Altså omtrent like lenge som du gir byggryna i kjelen.

Ha så i byggrynene, og begynn og spe. Ha over vin, eller om du heller vil, bruk eplecider. La det få koke inn. Så begynner du å spe med kokevannet fra gryna. Litt og litt, mens du rører godt. La det koke helt inn mellom hvert øsetak. Smak deg til underveis for å finne ut av når gryna er ferdig kokt, og passe møre. Vanlig risotto trenger en 30 minutter, og du begynner å nippe litt i maten etter 20 av dem. Siden jeg her har brukt gryn med kortere koketid, begynner jeg også å smale lenge før de 20 minuttene. Nesten med en gang. Men det er veldig greit å få med litt kraft og smak i risottoen. Så ikke gi deg sånn med en gang.

Jeg hadde et ferdig renset krabbeskjell. Klart noe av sjarmen med krabbe er å sitte lenge og rense, knekke, rote og prate. Men her er det gjort lettvint og greit.

Krabbekjøttet rører du inn i risottoen helt på slutten av koketiden. Den skal bare få seg en lunk. Smak til med sitron, salt og pepper. Siden dette er skalldyr hører tradisjonelt ikke ost med. Men noen skiver med blåmuggost over syntes jeg passet helt ypperlig. Eller gi den ett lett dryss med parmesan om du ønsker. Om ønskelig rører du osten inn i risottoen sammen med krabbene. Pass bare på at smakene ikke slår hverandre helt igjel. Smak det til.

Kantarellen har jeg i en nesten tørr varm panne. La de få slippe litt vann, før du tilsetter mer smør som soppen får trekke til seg. Skjær også ett eple i passe biter, eller båter, og stek dem litt i panna her også.

Server byggottoen med kantarellene og eplebåtene. Og da eventuelt litt ost. Glem heller ikke noen dråper med god olivenolje over. Ferskt brød ved siden av og du har ett helt måltid.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør