Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør

Du vet det ikke før du har smakt det. Men egg og yoghurt er en killer kombinasjon!

Toppet med chilismør er det helt vidunderlig. Dette skal etter sigende være Nigella Lawsons favoritt frokost. Jeg dumpet for første gang bort i den hos den norske bloggeren og kokebokforfatteren Vidar Bergum (her). Og siden har den blitt gjentatt flere ganger hjemme hos meg, når jeg har hatt lyst på litt ekstra god frokost.

Pul biber som brukes her har etterhvert blitt et av mine favorittkrydder. Det er milde chiliflak, går også under navnet aleppopepper, og du finner dem på innvandrerbutikken. Jeg kjøper en stor pakka, og har gjerne stående framme i en liten skål på kjøkkenbenken. Har du ikke chiliflak, kan du bruke paprikapulver.
Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør
2-4 porsjoner

4 egg
4 ss eddik
Vann

3 ss smør
2 ts pul biber

2 dl yoghurt naturell

Dette er posjerte egg. En del kvier seg kanskje litt for det, men det er ikke så vanskelig egentlig. Er du vant med å posjere egg, gjør du akkurat som du pleier. Om dette er nytt for deg kan du ta med deg tips som at egget ikke bør være for gammelt. Du bruker nok vann til å dekke et egg stående på høykant i kjelen. Det skal brukes eddik i vannet, cirka 1 ss pr egg, eller 0,2 dl pr liter vann. Eddiken gjør at eggehviten samler seg rundt eggeplommen under koking. Du skal ikke falle for fristelsen å prøve å hjelpe til, eller dytte rundt på egget. La egg og eddik gjøre jobben selv.

Du koker altså opp nok vann og eddik i en stor kjele.Skru ned varmen litt slik at vannet ikke lenger fosskoker. Bruk en skje e.l. til å skape en slags virvel i vannet.  Og knekker deretter et og ett egg i denne virvelen, i kjelen. Mange vil foretrekke å bruke en skål, og helle det knuste egget fra den og ned i det kokende vannet.
Jeg lar mine egg få cirka 4 minutter. Da er de smilende :) Plommen er altså fortsatt litt flytende. Bruk en hullsleiv, eller noe lignende til å ta egget ut av kjelen.

Mens eggene posjeres gjør du i stand chilismør. Smelt smøret på middels varme, og ha i chiliflak. Rør sammen.

Anrett yoghurt på tallerkener,  gjerne av den tykke tyrkiske typen, men jeg har i grunnen brukt alt mulig... Ha over 1-2 egg pr person, og topp det hele med alepposmøret.

Serveres, og spises umiddelbart. Gjerne med brød til :)

Kommentarer

  1. Best Betting Sites (2021) - ThorBet
    › reviews › reviews 1. Online Betting Sites with the best odds · Ladbrokes · BetVictor · BoyleSports · 10bet Paddy Power sbobet ทางเข้า · Sportingbet · Coral. 카지노

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele