Perlespelt salat med bakte grønnsaker og halloumi

Nå er de allerede introdusert. Perlespelten. Disse små perlene som titter fram når de frigjøres fra sine speltskall. Et saftig alternativ til ris, potet og pasta. 
Vi kjenner mange til traveren pastasalat. Men det er selvsagt ikke noe i veien for at en salat kan inneholde korn isteden. Det kan bli et helt måltid. Eller et tilbehør. Jeg vil faktisk ikke høre snakk om at salat er kjedelig. Her er så mange alternativer, sammensetninger, innehold og smaker at en kan holde på i årevis.

Titt og ofte faller jeg i salatsporet, og gafler i meg med ganske god samvittighet til middag. Uten verken kjøtt eller fisk. Ikke det at det aldri får være med. Det gjør jo det. Men det er ikke alltid absolutt nødvendig.

Ost er forsåvidt heller ikke helt nødvendig. Men jeg takker ikke nei til gode oster. Det være seg peccorino, manchego, parmesan, kraftkaren eller feta. Men en som ikke så alt for ofte i bruk er halloumien. Denne osten som må stekes for å bli god. Grillosten. En kypriotisk ost som tradisjonelt er lavet av sauemelk. Nå er det nok ofte iblandet kumelk i den vi kjøper. Men sett bort i fra det er halloumiosten et alternativ til kjøtt og fisk. Særlig da på grunn av disse egenskapene som gjør at vi aller helst vil varmebehandle og steke den. Også er den rik på proteiner da. Har du ikke forsøkt den enda, bør du absolutt prøve. 
Perlespeltsalt
2 dl perlespelt
1 aubergine
250 g cherrytomater
2 ss honning
2 dl edamebønner
250 g halloumi ost
salt
pepper
en håndfull grønnkål eller feldsalat
Litt lime- eller sitronsaft

Det som tar lengst tid her er auberginen. Jeg begynner derfor med den. Skjær den i passe tykke skiver, og legg i et fat, eller døslag med salt. La auberginen ligge i en halvtime, 30 minutter, slik at saltet får trekke ut litt av bitterstoffene i frukten.

Når auberginen har fått ligge lenge nok slik, skyller du av saltet med kaldt vann. Du kan tørke av skivene med litt kjøkkenpapir, før du har de over i noe ildfast, og risler over olivenolje. Bak auberginen på 200 grader i 30 minutter.

Tomatene deler du i to. Legg de i litt aluminiumsfolie. Ha over honning, salt og pepper. Brett igjen folien, og bak tomatene i 40 minutter i ovnen. Gjerne side om side med auberginen.

Perlespelten skyller du godt av, og koker etter anvisning på pakken.

Rens edamebønnene, slik at du faktisk sitter igjen med bare bønnene. Du kjøper dem gjerne frosne, med belg. De kan tines raskt i kaldt vann. Og så er det bare å plukke. 

Halloumiosten skjæres i skiver, og stekes i en varm panne slik at den får farge. 

Bland sammen perlespelten, de bakte grønnsakene, bønnene og litt salat eller grønnkål i en bolle. Og du har en god salat til tilbehør, eller en lettere liten rett for seg. Og den inneholder litt av alt du trenger, og som er bra for deg. Helt uten kjøtt eller fisk. Men gjerne med en liten skvis lime eller sitron over. 

Velbekomme!

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør