Pasta med bønner og nøtter

I år er det belgfruktens år! Helt sant. FN har bestemt det. Vi feirer kikerter, bønner og linser akkompagnert av luftige mager og små fis.
Belgvekstene har vært en del av vårt kosthold i tusenvis av år. Men for en del er kanskje peanøtter den mest benyttede, og da rullet i olje og salt. Men dette er det ingen grunn til. Som ordet tilsier er belgvekster noe som vokse inne i en belg. Og de tilhører da erlefamilien. Belgvekster er godt. Sunt. Og fullt av fine fiber. Masse energi. Lite karbohydrater. Og det fettet som er så bra for deg. Så det finnes egentlig ingen unnskyldninger for å utvide repertoaret li.

En boks kidneybønner til fredagstacoen er vel og bra. Men belgvekster  finnes i mange varianter og farger. Hvite store bondebønner. Røde linser. Grønne linser. Grønne og gule erter. Gylne kikerter. Grønne sukkererter. Og en litt ny for mange, grønne edamebønner. Så friske i fargen, og bare så gode. Nesten litt nøtteaktige i smaken, og faste i fisken. De kan faktisk spises som snacks helt alene. Rett fra fryseren, og bare noen minutter i vann så er de klare.
Her har edamebønnene fått følge av aspargesbønnen. Og noen nøtter. En grønn pasta som gir kroppen litt av alt den vil ha for å fungere noen timer til. Og den metter lenge. Takk til bønnene for det!
Pasta med bønner og nøtter
300 g pasta
50 g bønner
50 g nøtter, jeg har brukt mandler og valnøtter
1 fedd hvitløk
1 ss olivenolje
1 ss smør
salt
pepper
frisk sitron
3-4 ss olivenolje
litt revet parmesan e.l.

Sett over vann til pasta, som du koker etter anvisning på pakken. Med mindre du vil lage din egen (http://minematskriblerier.blogspot.no/2014/01/pasta-basta.html).

Edamebønner kjøper vi gjerne frosne. Det betyr at de må tines. Du kan koke de 4-5 minutter, rett fra fryseren. Eller tine de under rennende kaldt vann. Og så må de renses, selvsagt. Det er en belgfrukt. Bønnene ligger inne i belgen. Dette er ikke noe stort hokus pokus. De ligger løst, som perler på en snor.

Rens og skyll også aspargesbønnene. Oh grovhakk nøttene du vil bruke. Jeg har valnøtter og mandler. Du kan jo også bruke av pistasjenøtter og pecannøtter. Bruk av det du har. Ta også å rens og hakk opp hvitløken.

Ha olivenolje og smør i en dyp panne. Varm opp. Ha i hakket hvitløk (du må ikke bruke hvitløk, men jeg liker smaken). Ha i nøttene, og la det surre så det begynner å lukte godt. Vend inn bønnene, så de får seg en lunk, og trekke smak.

Vend inn den ferdig kokte pastaen med bønnene og nøttene. Litt salt og pepper. En liten skvis med sitron om du vil friske opp smaken. Og godt med en god olivenolje. Litt revet parmesan, eller annen fast, modnet ost passer helt ypperlig til.



Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør