Jewel salad med perlespelt

Endelig var det å få tak i. Også her jeg bor. Perlespelt. Et korn jeg tidligere bare har hørt rykte om. Nå var den her. Jeg vet ikke hvem som var mest i ekstase. Butikkinnehaveren, eller meg. Men holder en knapp på innehaveren...
Perlespelt er spelt, selvsagt. Avskallet, og polert. Det brukes mye i landene rundt Middelhavet, og kalles gjerne for urkornet. Stamfaren til flere av dagens korn og hvetesorter. Ellers får jeg vil tillegge at den har lav glykemisk indeks og høyt fiberinhold. Men først og fremst smaker det innmari godt. Hipp hurra!

En jewel salat kan kanskje best oversettes til en fargerik salat. Det finnes utallige varianter. Det kan være med quinoa, bulgur eller da noe annet korn som perlespelt. Felles for alle disse salatene er selvsagt fargene, og at de gjerne inneholder granateple, noe tørket frukt, og kanskje noen nøtter. Farge og crunch der altså. Men du står ellers ganske så fritt til å selv velge hvilke grønnsaker du vil ha i. Ikke så glad i paprika, gå for squash elller en slangeagurk. Sultaner er kanskje ikke blandt dine favoritter, bruk tørkede tranebær.  Tom for mandler, ta pistasjenøtter eller valnøtter, eller dropp nøtter helt. Men noen friske urter hører liksom til. I dag falt valget på bladpersille. Først og fremst fordi det er godt. Også passer det liksom sammen med mat inspirert av Middelhavet. Men digger du koriander over alt på jord, så bruk nå det.
Jewel salat med perlespelt
3 dl perlespelt
1 pose spinat
1 gul paprika
1 grønn paprika
1 håndfull sultaner
1 håndfull hakkede mandler
1 granateple
En god neve bladpersille

Dressing
saft fra 1 lime eller 1/2 sitron
1/2 dl olivenolje
1 ts spisskummin
salt
pepper

Skyll av perlespelten. Kok deretter i dobbelt så mye vann som korn. Altså 6 dl vann. Grynene skal koke i 20-25 minutter.

Bruker du fersk spinat, ikke baby spinat, damper du den så bladene faller litt sammen. Skjær paprika i passe biter. Hakk mandler.  Og bladpersillen. Rens et granateple.

Bland sammen limesaft, olivenolje og spisskummin, og smak til med salt og pepper.

Bland sammen salaten, og ha over dressingen.

La gjerne salaten stå en halvtimes tid, og skikkelig trekke til seg smakene.
Salaten passer til fisk, kylling, kjøtt eller helt alene, til lunch eller middag.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør