Samosa med bakte rødbeter og fetaost

Samosa er skikkelig kosemat. Kanskje mest kjent fra steder som Somalia og Sør-Asia. Vi kjenner samla fra det indiske kjøkken. Siri Lanka. Pakistan. Bangladesh. Og også Nepal. Det er små paier. Nesten som en vårrull, kanskje? Sprø og deilige pakker du kan spise med hendene.
Fyllet er ofte laget av poteter og diverse krydder. Andre varianter inneholder også kjøtt. Så pakker vi inn skje for skje i lag på lag med filodeig. Og disse pakkene blir frityrstekt, eller stekt i ovnen.

Morsom mat å lage sammen med barna, eller andre voksne for den saks skyld. 

I dag har jeg laget en vegetar variant. Den inneholder ikke poteter, men rødbeter. Skikkelig digg, og super sunt! Jeg har bakt biter i ovnen så de blir saftige og søte. Tilsatt fetaost og krydder vel vitende om at jeg her får i meg en masse gode vitaminer og mineraler. Jeg regner med at jeg blir nydelig ganske straks etter middag.. 
Samosa med bakte rødbeter og fetaost
400 g rødbeter
200 g fetaost
4 vårløk
1 bunt koriander
1 grønn chili
1 ts garam masala
1 ts karve
1 ss hakket, frisk mynte
1/2 ts salt
1 pk filodeig
50 g smeltet smør

Aller, aller først må vi tilberede rødbetene. Du kan skrelle og koke de, eller du kan bake i ovnen. Mine ble ovnsbakte. Jeg synes det gir litt ekstra sødme, og mindre væske. 

Skrell rødbetene, og kutt i passe store biter. Legg i en ovnsfast form, og bak dem på 175 grader i 20-30 minutter litt ettersom hvor store bitene er. La de så avkjøle før du fortsetter.

Ovnen settes opp til 200 grader.

Når rødbetene er avkjølte moser du dem. Bruk en rotmoser, eller stavmikser om du vil. Har du kokt rødbetene vil du oppleve at de slipper en del vann. Ha de i tilfelle i en stekepanne, og la det ekstra vannet fordampe.

Bland rødbetmosen med fetaost, finhakket vårløk, koriander, chili, karve og garam masala i rotmosen. En stavmikser eller blender kan være et godt verktøy å ty til. Både for å kutte opp, finsnittet og blande. Smak til. Kan hende du vil ha mer chili. Bruk da noen chiliflak. Og husk at mosen smaker mildere når du pakker den i filodeig. Jeg har alle frøene inntakt med chilien, og dropper det. Men her er jo litt smak og behag.

Da har vi kommet til selve pakkingen. Ta fram filodeig, eller vårrull pusterytmen som du har tint opp. Ta ut to ark. Dekk til resten med et vått kjøkkenhåndkle så det ikke tørker. Legg et ark på en skjærefjøl, eller arbeidsbenken din. Pensle det med smeltet smør. Legg det andre arket over. Skjær arket i to ti fire strimler, litt ettersom hvor store ark du har. Et lite ark med filodeig kan bli to litt tykke strimler, et stort rekker kanskje til fire.

Bruk en spiseskje. Legg en god skje med fyll helt nederst på strimlen av filodeig. Brett det ene hjørnet over fyllet slik at du får en trekant nederst som dekker fyllet. Brett så trekanten over seg selv, og fortsett slik til du har brettet hele strimmelen, og står igjen med en trekant. DIn første samosa. "Lim" gjerne kantene med litt mer snø, og legg samosaen på et bakebrett dekket med bakepapir.  Dekk til så det ikke tørker. 

Så er det bare. Sette i gang med neste samosa. Og slik fortetter du til det er tomt for fyll i bollen.

Pensle samosaene med smør på toppen, og strø over sesamfrø hvis du vil. Sett samosaen inn i ovnen som nå holder 200 grader, og stek til de er gylne og sprø. Det tar en 15-20 minutter. Og du vil se de tar farge.

La samosaen avkjøle litt før servering.

Og spis samosaene med en god chutney til. Det kan være mangochutney, eller kanskje en eple, eller plomme chutney hvis du har noe slikt stående. Om du vil lage selv, eller kjøpe ferdig får du nesten velge selv..

Link til eplechutney finner du her
http://minematskriblerier.blogspot.no/2014/09/eplechutney-med-chili.html?m=1

Og plommechutney finner du her
http://minematskriblerier.blogspot.no/2014/08/plommechutney.html?m=1



Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør