Quinoabarer med bær og honning

Sånne litt søte müslibarene har vært redningen  mang en dag. Rene livvesten. Akkurat i det blodukkeret fyker ned på faretruende lavt nivå og humøret daler, dukker en pakke opp fra bunnen av en veske og gir tilværelsen ny mening. Alle vet at det finnes få mindre sjarmerende personlighetstrekk enn lavt blodsukker. Bortsett fra smerte kanskje. Begge deler kan få fram det verste i den beste. Så en dose blodsukker i form av ett eller annet i veska eller sekken, er ikke av det dummeste. Men absolutt ikke alltid tilstede.
Nå på høsten er det dessuten perfekte forhold i fjellet. Lufta er skarp og holder fortsatt litt varme. Blader og lyng har plutselig skiftet farge. Og fjellet får ett gyllent drag over seg. Og vi vil ut. Ut på tur - aldri sur!

Niste er viktig. Skikkelig niste og kaffe på termos skal en ikke kimse av. Heller ikke sjokolade til de bratte bakkene, og som belønningssystem. Men müslibarer for det lille ekstra som trengs før en stigning er helt suverent, spør du meg. Jeg har enten noe nøtter, tørket fruket, eller da denne idelle kombinasjonen liggende i sekken. Det er ikke alltid det trengs, men om og hvis at, da.. Da er den nøtterusen god da!

De kan kjøpes i dyre dommer over alt. Sportsbutikkene og helsekosten har masse varianter du kan velge og vrake i. Men det er ikke noe i veien for å prøve selv. Slenge sammen litt av det akkurat du foretrekker. Droppe de irriterende rosinene, og kjøre på med mer kokos. Eller sjokolade. Ha i litt salt. Bruk bare nøtter. Valnøtter. Pistasjenøtter. Eller bare tørkede frukter, Eller en lett blanding om du foretrekker det. Bland og miks etter eget skjønn. Det må heller ikke være quinoa. Bruk flere frø som solsikkefrø. Ha i litt kruskakli. Mer havregryn. Følg bare målene, sånn cirka. Sørg for noe pure eller juice, og noe mel for å holde det hele sammen.

Til cirka 10 stykker trenger du:

300 g tørket frukt, f.eks. mango, aprikos, nøtter, mandler, gojibær, tranebær, kokosflak
100 g linfrø
50 g quionamel
150 g havregryn
1 klype maldonsalt
1 ts kanel
50 g tørket quinoa

Purè
1 dl fruktsaft, eller eplejuice
1 dl bringebær
4 ss flytende honning

Bland sammen alt det tørre. I mine har jeg brukt av tørket mango, mandler, litt kokos og noen gojibær. Frukt og nøtter bør hakkes i mindre biter. Melet har jeg rett og slett brukt en stavmikser for å lage. En del av havregrynene fikk være med halvparten av quinoaen slik at det ble ett mel som kunne binde müslibarene sammen.
Pure lager du på samme måte med en stavmikser eller blender. Ha i bær, fruktjuice og flytende honning. Kjør det sammen til en jevn pure. Jeg har rett og slett brukt av bringebærsafta jeg lagde av villbringebær tidligere i høst. Men du kan bruke en hvilken som helst fruktjuice. Er du fan av kokosolje, kan du ha i litt av det.

Ha purèen i sammen med alt det tørre, og bland det hele godt sammen. La det få stå og svelle i 20-30 minutter.

Kle en ildfast form med bakepapir, og ha massen i. Bruk noe plast, eller litt papir til å klemme massen ned i formen. Eller lag deg en vott av en brødpose, eller bruk engangshansker og ren nevekraft.

Marker, altså skjær, biter før steking, uten å skille dem helt i formen.Det gjør det enklere å dele opp i müslibarer senere. Ett pizzahjul egner seg helt suverent her, eller bare ta en kniv. Akurrat det er ikke så farlig.

Stek i ovnen på 190 grader i 20 minutter.
Ta så ut formen, skru av oven, og løft ut bakepapiret med müslibarene.
Del opp i biter, og ha dem utover ett bakepapir på ett stekebrett. Sett brettet inn i ovnen igjen, med døra på gløtt i 10-15 minutter. Du trenger ikke skru på ovnen. Müslibarene skal bare tørke videre på ettervarmen.

Avkjøl det hele på en rist før du pakker dem inn. Ha i en boks du oppbevarer i kjøleskapet. Eller frys ned og ta fram etter behov.

Riktig god tur!

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør