Bakt torsk med balsamicoløk og sellerimos

Det beste med torsken er sausen! 
Det er kanskje ikke helt sant. Torsk er kjempegodt. Og aller best i måneder med "R". Altså nå i januaR, febRuaR, maRs, apRil.. Ja du skjønner tegninga..
Men disse balsamico løkene som utgjør sausen er altså kjempegode. Det kan jo ha noe med at jeg liker balsamico veldig godt. Men også med at den litt syrlige smaken gjør seg godt sammen med fisken. En litt annen vri på torskemiddagen.

Viste du forresten at vi har to typer torsk? Du gjør nok det, bare du tenker deg om. Den stedsbundne kysttorsken. Og så har vi de som legger ut på vandring. Jeg forbinder stort sett det å vandre med bruk av bein, men torsken svømmer altså avgårde. Ute på havet kalles de for loddetorsk, og i det den vandrende torsken blir kjønnsmoden, snakker vi om skrei. Og skreien venter vi på hvert år på denne tida. Litt sånn som julenissen. Vi gleder oss til skreifisket, og ekstra fersk torsk på bordet.

For torsken er forholdsvis lett å fange. Så sant du har garn, stang eller båt da. Og en kan jo bare spekulere i om når en kaller folk og fe for en "torsk", eller "tosk", bunner det akkurat i dette at torsken er så lett å fange...

Nok om det. Jeg har en fin, fin torskefilet. Og den skal bli middag.
Bakt torsk
400 g torskefilet
havsalt
flaksalt
pepper

Balsamicoløk
6-8 sjalottløk
smør
1 ss brunt sukker
0,75 dl balsamico
1 dl grønnsakskraft

Sellerimos
500 g sellerirot
2 poteter
1-2 ss smør
salt
pepper

brekkbønner, asparges el.

Sett ovnen på 150 grader.

Så noen triks for perfekt torsk. Ofte vil du oppleve at fisken detter fra hverandre under steking. Ha rikelig med havsalt over torsken mens den enda er rå. Dekk gjerne bunnen i en ovnfast form med salt, legg fisken i porsjonstykker ned i formen, og dekk så fisken med rikelig med havsalt.15-20 minutter senere, skyller du godt av fiskestykkene. Hvor lenge de får ligge i salt kommer litt an på tykkelsen på fisken. Jo tykkere, jo lenger.

Skyll godt av torsken under rennende vann, og tørk av med kjøkkenpapir. Rengjør formen, og ha torskestykkene tilbake i formen. Salte og pepre fisken. Nå er den klar til steking, eller i vårt tilfelle, baking. 15-20 minutter i ovnen.

Del sjalottløkene i to. Fres de i smør på lav varme til de er myke og begynner å ta litt farge. Ha i en spiseskje med sukker, og la det smelte sammen med løken. Ha så i balsamico og grønnsakskraft, og la sausen på surre inn til det halve. Beregn en 20 minutter på innkoking. Smak til sausen, og rør inn en spiseskje med smør rett før servering.

Rens og skjær sellerirot og poteter i passe biter. Kok bitene i usaltet vann til de er møre. Deretter er det fram med rotmoseren. Mos grønnsakene sammen, rør inn smør og smak til med salt og pepper.

Kok valgfrie grønnsaker til fisken. Jeg har brukt grønne aspargesbønner, som fortsatt biter litt fra. Altså, de er ikke overkokte. Et par minutter i kokende vann er alt de fikk.

Og dermed var det bare å hugge inn. God middag!

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør