Nudler badet i peanøttsaus

Det er kanskje litt for kaldt til å bade ute nå på vinteren. Likefullt er det er en del som insistrerer på nyttårsbad i sjøen. Egentlig ganske forfriskende i det du trer ut av vannet. Men for andre holder det å stikke tåa uti.
Så sånn sett får jeg si at du selv kan velge om nudlene skal bade, eller bare dyppes så vidt i sausen.

Etter jul og nyttår kjenner jeg at jeg har så innmari lyst på fisk. Og så har jeg lyst på masse friske smaker. Gjerne i kombinasjon.  Men også hver for seg. Sånn er det bare. Jakten på fristende fisk har så langt resultert i ingenting. Verden er liksom ikke helt i gang enda. Jule- og nyttårsdvalen ligger åpenbart over butikkene enda. Og jeg er bare så mett på kjøtt, salt og søtt.

Sånn hadde det seg at nudlene fikk bade i peanøttsaus sammen med noe tofu. For nøtter går jeg ikke så lett lei. Og peanøtter var det heller ikke for mye av i jula.
Nudler badet i peanøttsaus
Helkorn nudler nok til 4
1 pk tofu, 250 g
1 slangeagurk
3 gulrøtter
2 ss sesamfrø
3 vårløk
1 ss peanøttsaus

Peanøttsaus
1 ss peanøttolje
2 fedd hvitløk, finhakket
2 cm finhakket, frisk ingefær
3 ss tahini
3 ss peanøttsmør
3 ss ketjap manis eller soyasaus
2 ss sesamolje
2 ss riseddik
2-3 ss sriracha sterk chilisaus
2 ss brunt sukker
4 ss kokevann fra nudlene

Som i all asiatisk matlaging starter vi med å finne fram alt vi trenger. Sett over vann til nudlene mens du setter i gang med resten.

Nudlene koker du etter anvisning. Hell av kokevannet, men ta vare på noen spiseskjeer til sausen. Bland 1 ss peanøttolje inn med nudlene.

Skrell og skjær gulrøtter i passe skiver eller strimler. Del agurken i to, og ta ut den aller våteste delen i midten. Del også den i tynne strimler. Eller bruk en spiralizer på grønnsakene, og lag tynne strimler av grønnsakene. Bland de rå grønnsakene inn sammen med nudlene.

Ha litt peanøttolje i en panne. Hall hvitløk og ingefær, og fres det på middels varme i panna. Stek tofu sammen med krydrene. Liker du ikke tofu. Dropp den, og spis nudlene uten..

Du kan nå velge å lage en kald variant, eller varm variant. Jeg gjorde i stand sausen sammen med krydderne i panna. Jeg rørte altså inn tahini, peanøttsmør, sukker, ketjap manis, riseddik og sriracha i panna. Smak til hvor mye sriracha du trenger. Husk det er en sterk chilisaus. Det skal røske litt. Men det trenger ikke ryke ut av øra.

Bland til slutt inn nudler og grønnsaker med saus og tofu. Litt frisk koriander, og en skvis med lime på toppen gjør retten mye friskere. Og her er det bare å nyte

Får du rester egner de seg som kalde rester i lunchboksen dagen derpå.


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør