Ovnsbakt torsk med lokk, søtpotetmos og soyasmør

Nå er skreien her! Melder avisene, og dermed er det vel bare å hive seg rundt. Dette er nyheter!
Riktignok kommer nyheten årlig. Mellom januar og april er skreien her og skaper overskrifter.  Skrei skiller seg fra torsken i og med at det er en fisk på vandring. Mens torsken lever langs kysten vår hele året, kommer skreien årlig svømmende inn fra Barentshavet. Rett og slett en skikkelig spreking.

Dermed har den også mer muskler enn torsken. Litt spissere og lenger i kroppen, som en god svømmer. Litt lysere i skinnet.  Og den er fastere i fisken i ordets rette forstand. Og kjøttet er ekstra hvitt. En delikatesse vi ikke kan la svømme fra oss, så og si. 

Det meste av skreien fanges i de nordlige områdene av landet vårt. Og vi finner den bare lokalisert mellom Finnmark og Stadt. Når den altså ikke svømmer rundt langt til havs. Kystnær blir den først når den skal inn for å gyte. 

Ikle en fisk for sommer, sol og paraplydrinker altså. Men en fisk for den fine tida der vinter blir vår. Det er litt kaldt, og vi nyter de solstrålene vi finner i trygg forvisning om at det fortsatt er en stund til bikinisesongen. Like hvite i huda som skreien selv.. 
Torsk med lokk
700-800 g torskefilet
4 ss pinjekjerner
1/2 sitron
3 ss olivenolje
Bladpersille 
Salt
Pepper

Søtpotetmos
700 g søtpotet
3 poteter
1/2-1 rød chili
1/2 sitron
1-2 ss smør 
Salt
Pepper

Soyasmør
150 g smør
1 sjalottløk
1 hvitløksfedd
1 ss finhakket infgefær 
1 ts finhakket rød chili
2-3 ss spyasaus
1 ss balsamicoeddik
1 ss bladpersille

1 bunt asparges
Aspargesbønner.   Eller
Brekkbønner

Sorte oliven

Oppskriften er stort sett fra Trines matblogg.. Jeg har bare tilsatt litt småting, og tilpasset styrken litt.

Sett ovnen på 200 grader. 

Så begynner vi med sausen, eller soyasmøret. Dette er smeltet smør, som har fått putre lenge til det er nøttebrunt og klart, smaksatt med soya og litt chili.
Smelt smøret i en kjele, og la det få stå å småputre i 20-30 minutter på middels varme. Smøret vil mørkne, bli nærmest nøttebrunt, og skumme litt. Pass på at det ikke blir brent. Og fjern skummet som danner seg underveis. 

Hakk sjalottløk, chili, ingefær, litt bladpersille og et hvitløksfedd. Bland det sammen med balsamico og soya. Rett før maten er klar og skal serveres rører du det inn sammen med smøret. 

Skrell søtpotet og poteter, og skjær i mindre terninger. Det forkorter koketiden betraktelig. For en ekstra god mos kan du jo velge å ovnsbakte dem, men det kommer da litt an på hvor tålmodig du er. Ellers koker du søtpotet- og potetterningene i lettsaltet vann til de er møre. Ha i et par spiseskjeer med presset sitronsaft, og chilien som du bare grovt deler i to. Er du redd det blir for sterkt, tar du bort frøene. 

Når potetbåtene er møre, siler du av kokevannet, og fjerner chilien. Den har satt sine spor. Mospotetbitene sammen, og ha smør i stappen. Smak til om du trenger mer salt, pepper eller sitron i mosen. Selv hadde jeg også i noen chiliflak. 

Torskefileten har vi i en smurt, ildfast form. Ha litt salt og pepper over. 
For å få fram smakene i pinjekjernene må de ristes i en var, tørr stekepanne. Det tar ikke lang tid, og de skal ikke bli brent. Hakk pinjekjernene i enda mindre biter, eller bruk en liten foodprossessor. Bland inn sitronsaft, revet skall fra sitronen, olivenolje og hakket bladpersille. Dette utgjør lokket til fisken. Ha det da altså over fiskestykkene, og bak fisken midt i ovnen. Cirka 10-12 minutter. Fisken er ferdig når kjøttet flaker seg opp om du rører litt borti. 

Du kan selvsagt dampe eller koke aspargesen. Men siden jeg allerede har funnet fram stekepanna for å riste pinjekjerner, får den duge. Fjern den trevlete delen av aspargesen, og gi dem en omgang med godt smør og kanskje et knust hvitløksfedd i panna. Du kan godt velge andre grønnsaker til som aspargesbønner, eller brekkbønner. 

Torsken serveres på en seng av søtpotetmos med asparges dandert ved siden av, og noen oliven og soyasmør dryppet pent over. Eller akkurat som du vil. 

God middag! 

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør