Italiensk inspirert torsk med polenta

Jeg kan godt huske min mor pleide å koke polenta. Jeg var ikke særlig begeistret. En litt tung, gul masse som smakte rart.
Polenta er en maisgrøt. Og den tilsettes gjerne noe mer for å gi smak. Som parmesan. Den er italiensk, og ordet polenta betyr "avskallet og knust korn". Du finner både grovmalt og finmalt polenta, som da altså er et slags maismel. Og det er glutenfritt. 

I seg selv smaker ikke polenta stort, men du kan da bruke det til så mangt. I pai. I kake. Eller da altså en grøt. Du kan koke den tykk, kjøle ned så det stivner, og skjære terninger du steker før servering. Eller lage deg en fløyelsmyk grøt med en herlig saus og tilbehør til. 

Her ble det torsk og tomatsaus. En deilig kombinasjon. Og mitt syn på polentaen må revurderes. 
Torsk og tomatsaus
600 g torskefilet
Olivenolje
1 gul løk
1-2 hvitløksfedd
2 1/2 dl hvitvin eller eplemost 
1 knivsodd safran
1 ts chiliflak 
1 boks hakkede tomater 

Polenta
170 g polenta
1 l vann 
60 g revet parmesan
60 g smør

Bladpersille
Oliven

Sjekk polentapakken for koketid!
Har du hurtig polenta som er halvferdig allerede trenger den bare 5 minutter. Hvis polentaen din trenger 30-50 minutter vil du sette over den først. 
Følg bruksanvisning på pakken! Men start da altså med å koke opp vann med litt salt. Ha i polentagryn. Rør godt. Og la det putre på svak varme til det er ferdig. Rør av og til. 
Parmesan og smør røres inn rett før servering.  

Rens og skjær løk og hvitløk. Ha olje i en dyp panne, og stek løken til den er myk. Ha i vin og safran, eller bruk eplemost eller lignende som erstatning om du ikke har hvitvin stående.  La vinen koke inn til det halve før du har i en boks tomater og chili. La det putre uten lokk i 20 minutter. 

Ha fiskestykkene i tomatsausen, og la de trekke 3-5 minutter til de er ferdige. 

Ha polenta i en dyp tallerken. Fordel fisk og tomatsaus over. Og pynt med bladpersille og kanskje noen oliven. 


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør