Koreansk bulgogi med hval

Du er ikke veldig interessert i mattrender, hvis du har unngått å høre om kimchi. Det kalles Koreas nasjonalrett, og består av fementerte grønnsaker.  Av og til også reker eller andre sjødyr. Kimchi er nærmest som obligatorisk om du skal servere koreansk mat. Det ses også som sunt, og har vel nærmest tatt av i den vestlige verden i popularitet. Så har vi bulgogi. Marinert, og grillet eller stekt kjøtt. Tradisjonell mat, med ulike variasjoner alt etter som hvor du er, og hvem du spør.
Det skal være en skikkelig biff. Gjerne en indrefilet, men jeg har brukt hval. En slags fornorsking, eller en sprø ide..

Bulgogi servers gjerne med ris, og ulike grønnsaker. Bruk gjerne fantasien for hvilke grønnsaker du vil ha til. Servert i små skåler kan alle velge og vrake, og sette sammen sin egen tallerken. Og du... Er du ikke glad i hval, lag det gjerne med kjøtt isteden..
Bulgogi med hval
400 g hvalbiff (eller biffkjøtt)
3 ss soyasaus
1 1/2 ss brunt sukker
1 ss risvin
2 ss eplejuice
1 sjalottløk
1 fedd hvitløk
1/2 rød chili eller 1 ts chiliflak
1 ts ingefær

1 ss sesamolje
1 ss sesamfrø

Gulrøtter i strimler
Vårløk i strimler¨
Gul eller rød løk i strimler
Brokkoli i buketter
Edamebønner /soyabønner

Ekstra sesamfrø
Ekstra chiliflak
kimchi
hjertesalat
ssamjang, koreansk soyapasta

Begynn med å blande marinaden, uten sesamolje og sesamfrø. Sesamolje har vist den effekten at smakene fra de andre ingrediensene tas dårligere opp av kjøttet. Så vi blander altså soyasaus, brunt sukker, risvin, eplejuice eller revet eple, sjalottløk, hakket hvitløk, chili og ingefær sammen i en bolle.

Eplejuicen jeg bruker her gir litt syre til marinaden. Egentlig skal det være koreansk pære. Den er ment å gi syre, og nøytralisere marinaden. Men siden det er så mye enklere å finne norske epler enn koreanske pærer, har jeg bare erstattet det..

Skjær kjøttet i tynne skiver. Husk at kjøtt ofte er enklere å skjære pent hvis det ikke er helt tint, men fortsatt er litt frossent.. Ha kjøttskivene i marinaden. Dekk med plast, og sett i kjøleskapet for marinering. Hvor lenge kommer jo an på hva du har av tid, men gjerne minst fire timer.. Natten over om du har rukket å tenke ut morgendagens middag før leggetid. Hvor mye lengden for marinering har å si strides de lærde om, så jeg kommer ikke etter deg om du lar kjøttet slippe unna med den tiden det tar deg å kutte grønnsaker til resten av retten..

Nå må du ta et valg. Du kan jo servere dette nærmest som en koreansk taco, og servere alt i små boller som tidligere nevnt. Du kan også gi alt en rask omgang i stekepanne eller wok.

Varm opp stekeolje i en wok eller panne. Ha i kjøttet, og også gjerne grønnsakene. Stek i 3-5 minutter til kjøttet tar farge. Senk varmen litt, og ha over sesamolje og sesamfrø. Rist, eller rør da, godt sammen. Og server med ris. Gjerne også kimchi selvsagt.

Koreanere vil nok også ha et salatblad de fyller nærmest som en taco til. Norsk hjertesalat kan jo gjøre nytten her. Samle alle runt bordet, og nyt et litt anderledes asiatisk måltid, rangert som nummer 23 i verden over populære retter.


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør