Fiskecurry

Curry er i bunn og grunn en samlebetegnelse på en hel rekke matretter. Matretter med mye smak og aroma. Vi forbinder gjerne curry med India og Thailand. Men du finner ulike curryretter i flere land enn det. Ordet curry kommer fra tamilsk, kari, og betyr saus.
Felles for alle disse curryrettene er at de kombinerer ulike krydder og urter. Hvilke der er varierer fra sted til sted, region til region. Men kjente krydder som chili, koriander, gurkemeie og kummin setter gjerne sitt preg på rettene.

En curry kan inneholde kjøtt eller fisk, i eller ved siden av, eller bare grønnsaker. Den kan være såkalt tørr, og sterk. Eller mildnet med kokosmelk eller yougurt for eksempel.

Noen nær innsikt i regioner og tradisjoner rundt en god curry kan jeg ikke påberope meg. Men jeg er helt sikker på at du kjenner til opptil flere curryretter om du tenker deg om. Tenk på  tikka masala, rogan josh, dahl, vindaloo, massaman curry, red curry, green curry, satay og andre. Du kjenner rettene fra det indiske og thailandske kjøkken.

Så til saken. Dagens fisk, servert med en curry. I disse torskefisketider kan jo torsk være et godt valg, sammen med en smakfull og varmende curry. Enkelt og greit om du bruker et ferdig glass med tikka masala curry paste som du får tak i på de fleste dagligvarehandlerne. Det gir deg flere måltider fremover, og varmer lenge.
Fisken
1/2 sitron
1 ss tikka masala curry paste
400 g hvit fisk

Curry
1 gul løk
2 hvitløksfedd
1 tommelfingerstor bit frisk ingefær
1 rød chili
en liten neve korianderrot
2 ss tikka masala curry paste
olivenolje
3-4 poteter
2 tomater
1 blomkål
1 pk, eller 50 g røde linser

Tilbehør
ris

4 ss yogurt naturell
1/2 sitron i båter
Frisk koriander

Press saften ut av en halvsitron, og bland med en spiseskje curry paste. Gni blandingen godt inn i fisken som du setter litt til side så den får marinere. Fisken kan godt være frossen, og tine opp mens den trekker til seg smak av marinaden.

Skrell, rens og hakk en løk, hvitløk, ingefær, chili og korianderrot. Fres det med olivenolje i en stor panne eller kjele sammen med 2 spiseskjeer tikka masala curry paste.

Skrell poteter og skjær i terninger. Ha de i gryta sammen med løk og krydder. La det surre mens du rører litt i gryta inne i mellom, i en 15 minutter.

Del tomatene i biter, og blomkålen i mindre buketter. Bruker du ferdig kokte linser, sil av. Ha alt i gryta. Så er spørsmålet om du har kokte eller rå linser. Har du ukokte linser tilsetter du 6 dl vann, og lar det putre videre i nærmere 45 minutter så linsene er ferdig kokte. Bruker du ferdig kokte linser tilsetter du 1-2 dl vann, og lar det få putre så smakene setter seg, og blomkålen blir myk, en 10 minutter. Sausen skal bli tykk og fyldig. Det er enklere å tilsette litt ekstra vann, enn å ta ut.

Mens curryen står å putrer gjør du i stand ris etter anvisning på pakken.

Og glem ikke fisken. Den tørrsteker du i en varm panne, 3-5 minutter på hver side. Litt ettersom hvor store biter du har selvsagt.

Server curryen med noen skjeer med yogurt naturell over, og den ferdige fisken i biter og flak over risen. Noen friske korianderblader, og sitronbåter til å skvise over.


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør