Sichuan wonton i chiliolje

Herskeren Hun Dun (som på kantonesisk uttales Won Dun) fikk en dag besøk av Sørhavets herre Shu, og av Nordhavets herre Hu. De hadde begge planer om å styrte Hun Dun, og de hadde pønsket ut en felles plan. De steg fram for hans trone og sa: "Alle mennesker har syv kroppsåpninger, for å se, høre, spise og puste. Men den store Hun Dun har ikke en eneste åpning. Derfor vil vi gi ham noen." Så de boret en ny åpning i Hun Dun hver dag. På den syvende dag døde han, og verden ble kastet ut i kaos.

Denne legenden skal fortelle noe om rettens tilblivelse, men jeg må innrømme at jeg er litt usikker på hvordan.. Ordet Wonton kan best oversettes til "svulmende skyer", og sier i det minste noe om formen på disse pakkene.

Wonton (som da uttales hùntun) er en deig av risnudler som blir formet som en liten pakke. Inne i pakken finner en for det meste et fyll av svinekjøtt. Pakkene dampes, og serveres ofte i en suppe, wontonsuppe.

Men de kan også bakes i olje. For de sarte smaksløkene brukes det gjerne en sursøt saus. I det autentiske kinesiske kjøkken kan det være chiliolje...Og der er bare innmari digg dere...
Sichuan wonton i chiliolje
Fyll:
175 h svinekjøttdeig
1 vårløk
2 ts kinesisk risvin
1 ts sesamolje
2 ts soya
1/2 ts salt
1/2 ts sukker
pepper

wontonark

Chilioljesaus:
4 ss chiliolje (med chiliflak)
2 ss kinesisk sort eddik
2 ts sukker
1 fedd hvitløk
1 ss sesamolje
4 ss hønsekraft (eller kokevann fra wonton)
2 ts hakket frisk koriander

Vi starter med å ta wonton arkene ut av fryseren slik at de får tine. Deretter går vi i gang med fyllet.

Stek opp svinekjøttdeigen. Det er selvsagt mulig å ha annet fyll som kylling eller reker, men her har jeg brukt det som er mest vanlig. Svin. Rør inn resten av ingrediensene til fyllet. Smak til med pepper.

Så skal det brettes. Den enkle metoden er omtrent som følger. Du legger en liten skje av fyllet på midten av arket. Løft opp hjørnene så de møtes, og klem sammen, så det ser ut som en liten pakke. Sett til side på et bakepapir.

Med en slik enkel metode, finner vi selvsagt en mer avansert også. Legg en liten skje av fyllet midt på arket. Dypp en finger i litt vann, og fukt kantene. Brett sammen så du får et rektangel, og klem så de avlange endene sammen, slik at det dannes en slags brett på midten. Ha litt vann på de nedre kantene, og klem endene sammen.

Wonton pakkene kan du koke i lettsaltet vann, 3-4 minutter. Eller, om du har en slik dampkurv kan du bruke den. Ha litt matpapir i bunn, slik at det ikke fester seg. Og husk også å stikke noen hull i papiret slik at dampen kommer igjennom. Wontonpakkene skal ikke komme bort i hverandre. Da vil de bare klistre seg sammen.

Chilioljesausen lager du raskt og enkelt ved å røre sammen alle ingrediensene til sukkeret har løst seg opp.

Server rykende ferske wontonpakker med chilioljesausen, som en snack eller forrett.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør