Quinoa kofta i kokoscurry

Kofta forbinder vi ofte med små kjøttboller som mange av oss kjenner fra både det indiske kjøkken, og fra det arabiske. Men kjøttbollene trenger ikke nødvendigvis inneholde kjøtt. Særlig i det indiske kjøkken er det like vanlig, om ikke mer, å bruke grønnsaker. For eksempel squash.
Eller noe helt annet. Jeg snublet over en oppskrift der bollene var laget av quinoa. Disse herlige frøene som kan brukes istedenfor ris og poteter. Egner seg i salater. Og sies å være et superfrø. Altså ganske sunne. 

Jeg liker quinoa, og utvider gjerne bruken av dem. Dette måtte prøves. 

Sammen med krydder som gjorde at magen rumlet i god tid, og nesa nærmest slo krøll på seg måtte det jo bli bra. Ikke var det spesiel vanskelig heller. Og bollene lot seg både forme og steke uten problemer. Ikke akkurat noen selvfølge når det kommer til boller laget av grønnsaker. 
Quinoa bollene kan godt være en del av en meze, eller serveres som de er med chutney eller chilisaus. Men de er også supergode i en curry.
Quinoa kofta
3 dl quinoa
6 dl vann til koking
1 revet gulrot
1/2 bunt finhakket vårløk
100 g grovhakket spinat
1 potte finhakket koriander
6 ss maizenna eller potetmel
1 ts garam masala
1 ss revet frisk ingefær
1 revet fedd hvitløk
1/2 ts chilipulver
salt
pepper
olje til steking

Kokoscurry
2 ss olje
1 hakket løk
5 fedd hakket hvitløk
1 ts spisskummin
1 boks tomater
1 ts gurkemeie
1 ss revet frisk ingefær
1 grønn chili
1 boks kokosmelk
1 ts garam masala
1 klype kardemomme
1 klype kanel
1 ts tørket koriander

Vi starter med å kjøre i stand koftaen. Kok quinoa etter anvisning på pakken. Den skal gjerne ha dobbelt så mye vann som mengden med quinoa, og skal skylles godt av på forhånd.

Mens quinoaen står å putrer kan du gjøre i stand resten. Rens og riv gulrot. Hakk vårløk, spinat og koriander. Rens og riv ingefær og hvitløk.

Når quinoaen er ferdig kokt, blander du den med grønnsakene. Rør inn garam masala og chilipulver. Smak til med salt og pepper, og ha i maizenna eller potetmel.Det trengs for å holde bollene nogenlunde sammen. Bland alt godt sammen.

Form små boller, og stek de i olje på middels varme. Vend forsiktig på dem så de får ta farge på alle sider. Koftaen er ferdig når de er gyllenbrune.

Så var det curryen. Rens og hakk løk og hvitløk. Ha olje i en dyp panne, og stek løk og hvitløk til løken er myk og blank. Ha i en boks tomater, spisskummin, gurkemeie, ingefær og chili. La det putre under lokk en 5-6 minutter.

Ta panna til side fra varmen. Bruk en stavmikser for å jevne curryen.

Så er det tilbake på plata. Hell i kokosmelk, ha i garam masala, kardemomme, kanel og koriander. La det få småkoke videre under lokk i 10 minutter.

Rør forsiktig inn quinoa koftaene, og la alt bare bli gjennomvarmt.

Server curryen med frisk koriander, ris og/eller naan brød til.
Du kan for eksempel lage disse http://minematskriblerier.blogspot.no/2015/01/stekte-naan-brd.html

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør