Paprikadip med granateple og valnøtter

I syria får du en dip som heter muhammara. Den stammer fra Aleppo. En by proppfull av historie, faktisk en av verdens eldste, og nå nærmest lagt i ruiner.
Muhammara spises like gjerne til frokost som et slags pålegg, som en del av et større meze bord. Arabernes svar på tapasen. Et bord med flere småretter, som en deler. Og i den arabiske verden gjerne spiser med hendene, med ferskt brød som pita.

Det er som en hummus, kikertmos, men med paprika. Men med syre fra granateplet. Eller, det er sirup laget av granateple som brukes opprinnelig. Men jeg har tatt meg den frihet å ha et ferskt granateple i. Enklere å få tak i. Mer søl å rense.

Men nå hadde det seg nå sånn at kjøleskapet skulle renses for diverse grønnsaker til dels innkjøpt uten mål og mening. Og der var det altså både paprika og granateple. Så da passet det perfekt til prosjekt dip. Også er det jo godt da.
Paprikadip med granateple og valnøtter
2 søte paprika
1/2 granateple
20 g  panko
1 hvitløksfedd
1 ts sitronsaft
1 ts spisskummin
1 ts chiliflak
1 ss olivenolje
20 g valnøtter
evnt 1 ss bladpersille
salt
pepper

Det eneste som tar tid her, er paprikaen. Sett ovnen på 250 grader, med grillelementet på. Ha paprikaen på et stekebrett med bakepapir, litt oljet aliminiumsfolie el. og sett så høyt opp i ovnen  du kan. Skinnet vil bli svart, og paprikaen myk og god. La de stå i en 30 minutter, og vend dem ett par ganger underveis.

Ta ut av ovnen, og legg paprikaen i en bolle du dekker med litt plastfilm, eller en plastboks med lokk.  La den kjølne i 10-15 minutter før du river av skallet. Nå som den er grillet og avkjølt på denne måten så løsner det lett.  Ta også ut kjernen av paprikaen.

Ha den rensede paprikaen i en bolle sammen med granateplefrø, krydder, valnøtter og litt olje. Bruk en foodprossessor eller en stavmikser til å kjøre det sammen til en røre. Vil du ha en grovere variant kan du selvsagt hakke og bruke en morter.

Jevn mosen med panko, eller smuldre en brødskive i paprikamosen. Smak til med eventuelt mer chili, salt og pepper.

Ha gjerne litt mer olje over, et par valnøtter og finhakket bladpersille.

Server med ferskt brød, som dip eller som en del av et tapasbord.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør