Falaffel av søtpotet

Som student var jeg på studiereise til Egypt. Blakke, men eventyrlystne reiste vi gjennom landet på jakt etter guddommer og historier. Og fant dem. I hopetall.
Selv lærehungrige studenter trenger imidlertid noe føde. Og heller ikke der var eventyrlysten langt unna. På gatekjøkkenet fant vi falaffel til en rimelige pris. Godt stekt, så om kjøkkenet så litt tvilsomt ut, holdt vi oss likevel friske. Ganske i alle fall. Og friskere enn de som spiste buffet mens de seilte nedover Nilen.

Falaffel var laget av kikerter. Men vi ble mette, og var fornøyde. Savnet etter kjøtt fantes ikke en gang. Så hvorfor da søtpoteter?

Søtpoteter har kommet for å bli. I alle fall for en stund, slik det gjerne er med trender. Grunnen kan vel være så mangt. Den søte smaken. Friske fargen. Og så er det jo slett ingen potet heller. Men den er like anvendelig som en. Og her har den fått selskap av de gode gamle kikertene. For sånn har det blitt. Med inntoget av nye, spennende frukter og grønnsaker i kjøkkenet vårt her hjemme, utvikles også litt alternative oppskrifter.

Såpass søt og god er den, at det lønner seg å tilsette litt syre for å dempe det hele. Sitron eller lime. Og her, som i så mye annet, hjelper syren smakene godt fram. Skikkelig digg mat altså. Om ikke original falaffel.
Søtpotet falaffel
1-2 store søtpotet, cirka 500g
1 boks kikerter
saft 1/2 sitron
1 håndfull hakket persille
1 løk
2 fedd hvitløk
1/2 ts spisskummin
1/2 brødrasp eller panko
salt
pepper

Køk først søtpotetene til de blir møre. La de avkjøle før du skreller dem. Ha i en skål eller beholder. Bland inn avrente og godt skylte kikerter, saft fra en hlv sitron, løk, hvitløk, spisskummin og persille, og kjør det sammen til en farse.

Farsen må bindes litt sammen, så tilsett brødrasp, eller panko som jo også er brødrasp, til du har en passe fast farse. Smak til om det trengs mer krydder.

For at farsen skal få sette seg litt satt jeg den kjølig et par timer. Tiden skyldes et ærend ut, og det holder nok med en 30-60 minutter. Men dette kjenner du etter litt selv. Det går ikke ut  over smaken om du slenger det rett i panna.

Varm olje i en stekepanne. Form små boller, og stek gylne på begge sider. Søtpotetfalaffelene blir ikke like faste som vanlige falaffel av kikerter, men det er nå en morsom vri.

Server falaffelene i pitabrød eller grove tortillalefser med litt salat, bønnespirer, reddiker, tomat, agurk, og creme fraîche eller tykk yoghurt smakssatt med litt sitron og sukker. For eksempel.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør