Bakte rødbeter med chevre

Rødbeter er en sånn grønnsak mange har et litt anstrengt forhold til. Det kan smake litt jord. Eller den kan være syltet og ligger på noen glass som er godt gjemt langt bak i kjøleskapet.
Ferske rødbeter kan tross omdømme være skikkelig digg. Og særlig hvis de bakes. Lengst nede i grønnsakskuffa dukker det av og til plutselig opp noen. Og det velsignede med rødbetene da, er at de holder seg godt der. Og de kan derfor brukes i en halv evighet etter innkjøp.

Også vet vi jo at rødbeter er bra for deg. Jo mer farge, jo mer nytte har grønnsaken på en måte. Og farge er det jo masse av i rødbet. Det er derfor jeg gjerne behandler den med engangshansker og omhu.
Bakte rødbeter
5-6 ferske rødbeter
3 sjalottløk
5 hvitløksfedd
maldonsalt
pepper
frisk timian
1/2 ss flytende honning
olivenolje

1 boks grønne linser
1 hakket hvitløksfedd
1/2 rødløk
frisk timian
salt
pepper

chevre
nøtter som valnøtter, eller mandler
Mer olivenolje 
Kanskje litt balsamico 

Sett ovnen på 180 grader. Finn fram engangshanskene om du ikke vil ha henna fargede hender resten av dagen, og skrell rødbetene. Del dem i båter, og ha i en ildfast form. Skrell, og rens sjalottløk, og ha denne også i båter, som du legger i sammen med rødbetene. Knus hvitløksfeddene, men behold skallet, og hiv de hele ned i formen med rødbetene og løken.

Det begynner i grunnen å se lekkert ut, men nå har du over honning, salt, pepper, hakket, frisk timian og en raus klunk av en god olivenolje. Sett i oppvarmet ovn, og la grønnsakene bake en 40 minutter, eller til rødbetene er møre. De siste minuttene kan du godt ha over noen biter med chevre, slik at også osten blir lun og god.

Nøttene får fram ekstra mye smak om du tar deg bryet med å riste dem i en tørr panne.

Sil av linsene i et døslag, og skyll dem godt. Er du ikke så glad i linser. Dropp dem. Rødbetene er kjempegode alene, eller som tilbehør. Linsene gjør det til et helt måltid.

Linser har en lei tendens til å bli litt grøtete i konsistensen om de behandles for hardt. Dette gjelder særlig de ferdig kokte jeg kjøper. Litt mer arbeidsvennlige om du tar deg tiden til å bruke tørkede linser som du vanner ut, og koker selv.

Hakk rødløk og et fedd med hvitløk. Ha de i en panne sammen med litt olivenolje. La de få noen minutter til å bli myke og gode. Ha i linsene, og lunk de forsiktig sammen med løken.

Anrett linsene på et serveringsfat. Ha over rødbeter, sjalottløk og bakte hvitløk. Lett ristede nøtter, og den lune chevren. Litt frisk timian, og enda litt mer av den gode olivenoljen. Kanskje litt balsamico om du er glad i det, som jeg er. Og du er i mål.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør