Pinnekjøtt og kålrabistappe

Må jeg si noe om pinnekjøtt? Jeg må vel det. Etterhvert er den like selvsagt på julaften som svineribba, og det blir ikke jul uten.
Det greie er jo at ting tar omtrent like lang tid. I det svineribba settes i ovnen, legges pinnekjøttet til damping. Men mer om det senere. 

Vi beregner 500g pr person også her. Kjører du med både og kan en vel alltids ta av litt. Men det gjør seg jo med rester til dagen derpå.

Vel, uansett. Pinnekjøtt bør vannes ut. Dette myknet kjøttet, og gjør det mindre salt. Les på pakken hvor lenge. Det kan være alt fra under ett døgn til to fulle døgn.

I bunnen av kjelen legger du noe som tåler varme. Mange sverger til bjørkepinner for smaken. Du kan også bruke en rist. Kjøttet skal ikke ligge i vann, men dampe over.

Hell i vann, eller en kjøttkraft, og la kjøttet dampe i minst to timer. Gjerne også tre for å mørne det skikkelig. 

Har du mør, julepølser og annet til lar du det dampe med på toppen de siste 20-30 minuttene. 

For en litt sprø overflate på kjøttet kan det settes under grillen i ovnen noen minutter før servering. For de helsprø kan litt sukker eller sirup over kjørtstykkene gjøre underverker eller skandale. Litt sånn ettersom hvor tradisjonell du er. 
Så var det stappen. Kålrabistappen.
1 kålrot
1 gulrot
1-2 poteter
100g smør
Muskat
Salt
Pepper
Ribbefett
Evnt litt fløte

Rens og skjær kålrabi i biter. Gjør det samme med en gulrot og ett par poteter. Disse mildner og søter smaken på stappa litt. 

Ha grønnsakene i en kjele med lettsaltet vann, og kok dem møre. Hell av vannet, og mos grønnsakene sammen med smør , muskat og litt ribbefett. Smak til med salt og pepper. Og ha eventuelt i en liten dæsj med fløte. Siste skvetten som ikke ble krem til riskremen kan jo gjøre susen. 

Server pinnekjøtt og stappe. Og det du ellers ønsker til.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør